Калин Стоянов пред комисията "Митниците": Асен Василев се опита да кадрува в МВР

България 12.04.2024 14:12 Снимка: ДНЕС+

Калин Стоянов пред комисията "Митниците": Асен Василев се опита да кадрува в МВР

"Асен Василев поиска да сложа негов човек за шеф в Хасково"

Служебният министър на вътрешните работи бе първият изслушан в новосъздадената комисия. Стоянов, който бе в основата на поредица от спорове между доскорошните партньори от ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България", първо даде 10-минутен брифинг пред журналисти, а после повтори казаното и в комисия. 

Той се оплака от оказан натиск от страна на бившия финансов министър Асен Василев. По думите му Василев е поискал от него "една услуга" - да назначи Недан Хаджиев за директор на Областната дирекция (ОД) на Министерството на вътрешните работи в Хасково. Той е бивш директор на МВР в Хасково, назначен по времето на Бойко Рашков като вътрешен министър в кабинета "Петков" и освободен няколко месеца по-късно - през есента на 2022 г., от служебния министър Иван Демерджиев.

След като Стоянов отказал на Василев, министерството на финансите забавяло одобряването на разходи за МВР, пише "Гласове". 

"Да, имаше виждане за един човек, за който каза, че аз мога да разчитам на него, но това не се случи. Това беше единственото му искане (на Асен Василев - б.а.). Впоследствие разбрах, че той е твърдял, че едно нещо е поискал от мен и аз не съм го свършил", добави той в отговор на два пъти зададен въпрос от Хамид Хамид от ДПС дали е имало натиск към него от страна на Асен Василев.

Министърът отказа да коментира дали Асен Василев има евентуална корупционна роля в митниците и се аргументира с новия закон за противодействие на корупцията, според който разследващите за такъв тип престъпления са инспекторите от новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията, прокуратурата и ДАНС. Той обаче каза, че единствените свидетелства за познанство между съпредседателя на "Продължаваме промяната" и обвиняемите за контрабанда Марин и Стефан Димитрови са техни общи снимки, направени на входа на Агенция "Митници". 

Стоянов заяви, че познава Димитрови от времето, в което е директор на ГДБОП. (Той е назначен на поста в края на май 2021 г., когато Бойко Рашков е служебен министър - б.а.) По думите му именно Рашков е довел Димитрови в сградата на МВР, където ги е запознал с всички служители. Калин Стоянов твърди още, че те са били чести гости във ведомството, като ги е засичал на "диванчето" пред кабинета на министъра. 

По време на изслушването му в комисията вътрешният министър даде заявка, че ще направи вътрешна проверка, на база на книгата за посетили във ведомството, за да провери кои лица са посещавали МВР и при кого са ходели.

Служебният вътрешен министър съобщи още, че имал информация за "вечеринки" в къща на бившия вътрешен министър Бойко Рашков, по време на които било обсъждано как той да бъде дискредитиран, за да бъде сменен при ротацията на премиерите. По думите му на тези срещи се е обсъждало още кой да бъде назначен на мястото му, както и кои други лица да се сдобият с постове в МВР. 

"Не аз съм на тези снимки", каза по време на заседанието вътрешният министър. 

В края на изслушването на Калин Стоянов, Теменужка Петкова от ГЕРБ поиска от него справка за това дали Живко Коцев е декларирал получения като подарък скъп часовник на стойност над 50 хиляди лева.


По време на заседанието Венеция Антова, народен представител от ПП-ДБ каза: "Смятаме, че тази история изглежда съшита с бели конци, прокуратурата влиза в предизборна кампания. Г-н Пеевски и г-н Борисов не познават ли Паскал? Има ли един сигнал от службите за потенциално криминални действия в Агенция Митници? За виновна за 30 години контрабанда е директорка на 2 месеца. Смятам, че прокуратурата трябва да излезе от режим на кинопрожекция."

В отговор депутатът от ДПС Хамид Хамид се изсмя с глас.

Йордан Цонев от ДПС бе категоричен, че не е виждал по-сериозни скандал в 30-годишната си практика от този. "Не съм виждал политици с такава страст да защитават нещо с което е най-малката си част е странно. Г-жа Антова, колеги сме в бюджетна комисия, но като Матросов на абмразурата не е нужно".

"Да видим какво можем да направим, за да изчистим името на институциите, защото хората ни гледат. Нашата задача е да покажем на българската общественост, че няма да слагаме чадър, а ще ги осветляваме и да стигаме до истината", заяви Цонев, след което помоли Йорданов като председател да спира политически декларации на изказващите се в комисията.

Протоколът има характер на доклад за нашата комисия, уточни още Йордан Цонев.

"Предлагам да има мир в света и да няма глад." Така Тошко Йорданов отговори на апела на Ангова да не се замесва името на Асен Василев.

Стана ясно, че на следващо заседание ще бъде изслушан шефът на ДАНС, който в момента не е в страната.

Калин Стоянов припомни кои са висшите длъжности по чл. 6 от Закона за противодействие на корупцията, които не се разследват от МВР и по неотложност. От МВР само се оказвало съдействие на инспекторите от КПОНПИ. Затова досега на МВР не е възлагано разследване на конкретния случай.

Стоянов каза на питане на Бачийски, че не се е срещал с Димитрови.

Хамид Хамид направи съзнателен лапсус, като нарече "Продължаваме промяната" "Продължаваме контрабандата". Той попита дали на Стоянов е оказван натиск по казуса. А министърът отрече.

На въпрос на Димо Дренчев от "Възраждане" Стоянов отговори, че може да се направи справка дали срещите на Димитрови с лица от МВР е и отпреди правителството на сглобката.

Това не е МВР, а някакъв цирк, щом всеки може да влиза безконтролно и министърът не се интересува кой посещава главния му секретар. Каква е ролята на гранична полиция, каза пък проф. Гечев от БСП, като попита знае ли се дали в контрабандните цигари няма наркотици и оръжие примерно.

Гечев попита Стоянов дали е предлагал освобождаването на Живко Коцев. Проф. Гечев постави въпроса как от корумпирани лица в МВР са вербувани престъпници като сътрудници, с които си делкат пачки. Какво са разкрили сътрудниците, попита Румен Гечев.

Да, служителите на Гранична полиция проверяват документи, а не стока. Това, че някой е секретен сътрудник, не му дава протекция, друга служба може да работи по него, каза министърът. Това обаче било в компетенциите на главния секретар.

CHF CHF 1 1.97399
GBP GBP 1 2.29881
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.58453
USD USD 1 1.79731