България 07.02.2022 12:59 Снимка: ДНЕС+
Какво има във вафлите, продавани в магазините?
Подвеждащи етикети и масово използване на палмова мазнина
Проучване на "Активни потребители" сред 31 марки вафли, продавани на българския пазар през септември 2021 г., показват, че в 28 от тях се използва палмова мазнина. Нещо повече, в 5 от тях тя е основният компонент.
"Палмовата мазнина се използва, защото е евтина, с приемлив вкус и технологични свойства. Нормалната палмова мазнина има сравнително добра поносимост от организма. Проблемът е предварителната обработка на палмовата мазнина, водеща до втвърдяване. Процесът се нарича хидрогениране и при него се получават канцерогенни вещества, поради което в много страни по света използването на хидрогенирана мазнина е забранено или ограничено", коментират от организацията.
И посочват още, че масово във вафлите се влага твърда, т.е. хидрогенирана мазнина. "Следователно 90% от вафлите най-вероятно съдържат повишено количество канцерогенни съединения с произход от палмовото масло", предупреждават от организацията.
От "Активни потребители" призовават за ограничено консумиране на сладкия продукт. "Поради влагането на множество евтини заместители и използването на неподходящи съотношения на основните съставки във вафлите се образуват повишени количества от нежелателни химикали, които при дълготрайна и честа употреба могат да представляват риск за здравето на потребителите", коментират от организацията.
И обобщава, че "вафлите са високоенергийна но непълноценна храна поради отсъствието на нужните на хората протеини, витамини и минерали".
Вафлите съдържат средно около 15 съставки, като преобладава захарта. "Усреднено около 50-60% от теглото на вафлите са въглехидрати, а максимумите надхвърлят 70%. Някои производители влагат и други естествени и изкуствени подсладители като малтодекстрин, изомалт, стевия, малтитол и др.", посочват те.
Нещо повече, в 29 от вафлите има млечни компоненти. "При това не става въпрос за нормално мляко, а за преработени млечни суровини като сухо мляко, млечен протеин или фракции от него, лактоза (млечна захар), суроватка и др. Защо е това активно добавяне на индустриално преработени млечни компоненти само производителите могат отговорят. При всички случаи това не е добра производствена практика, защото те създават допълнителни рискове за здравето на потребителите", пишат от "Активни потребители".
Неверни етикети
Проблем от организацията намират и в етикетите. Първо, от тях са "изчезнали" Е-номерата, които идентифицират технологичните добавки. Но не защото такива липсват, а защото са изписани с други имена, тъй като потребителите вече внимават за наличието на "Е-номера".
Вторият проблем е свързан с това, че различните продукти на един производител имат идентични данни за хранителни и енергийни стойности. "За нас е очевидно, че информацията на етикетите на всички вафли не може да е вярна, и производителят евентуално е спестил разходите за тестване", казват от организацията.
И посочват още, че "случайно установените пропуски в етикетите са индикация за сериозен проблем в държавния контрол".
Още по темата
CHF | 1 | 1.98461 |
GBP | 1 | 2.28258 |
RON | 10 | 3.93116 |
TRY | 100 | 5.59045 |
USD | 1 | 1.80361 |
Последни новини
- 15:04 Средната заплата варира значително - по-висок доход не означава по-добър живот
- 14:52 Първо видео от мястото на катастрофата с иранския президент Раиси
- 14:41 Трагедията в Благоевград: Два пъти родители викали Спешна помощ за детето си
- 14:29 Суецкият канал очаква близо 23 процента спад в общите приходи
- 14:20 Доц. Медиха Хамза: Днес университетите са празни, българското висше образование стачкува
- 14:18 Сондата "Джуно" засне загадъчната пета луна на Юпитер пред Голямото червено петно
- 14:06 "Медицински надзор" започва извънредни проверки след смъртта на детето от Стоб
- 14:01 5 дни траур в Иран след смъртта на президента. Избраха кой ще го наследи временно