Доц. Медиха Хамза: Днес университетите са празни, българското висше образование стачкува

Варна<+> 20.05.2024 14:20 Снимка: ДНЕС+

Доц. Медиха Хамза: Днес университетите са празни, българското висше образование стачкува

"Тъжно и страшно е да гледаме празните стаи и дворове на университетите във Варна. Но освен тъжно, е обидно.“

В позиция на Съвета на ректорите е заявено, че причина академичните институции днес да останат със затворени врати е обществото да разбере, че протестът не е за заплати, а срещу потъпкването и поставянето в ъгъла на значимостта на образованието и науката.

Повод за днешните протестни действия в 44 висши училища у нас е отказът на правителството да спази Закона за висшето образование (ЗВО). Вносители на промените в ЗВО бяха депутатът от СДС-Варна доц. д-р Медиха Хамза и колегите ѝ от парламентарната група ГЕРБ-СДС.

Ето какво каза пред ДНЕС+ кандидатът за народен представител:

"Тъжно и страшно е да гледаме празните стаи и дворове на университетите във Варна. Но освен тъжно, е обидно. Академичната общност в държавните висши училища не е съставена от хора, които до безкрай мълчаливо ще търпят. Днес българското висше образование стачкува заради недостойното и пренебрежително отношение към основна национална ценност – образованието.

Смятам, че всички ние - и политиците, и обществото, сме им длъжници, защото сме били техни възпитаници. Нещо повече - срамно е, защото те протестират за потъпканото им достойнство.

Образованието е движещата сила на държавата.

Професията преподавател не е просто да си изчетеш лекцията и да си тръгнеш. Това е „дълга писта“, която се грижи за образованието на всеки – от прекрачването на училищния праг, през гимназиалния курс и до дипломирането във висшите академични степени, за да може човек да намери своята реализация в обществен и професионален план.

Аз съм преподавател и заставам зад колегите си, защото в една модерна европейска държава, кадрите във висшето образование трябва да бъдат уважавани, а трудът им ценен. Развитието на висшето образование е дело на младите хора – студентите, докторантите и асистентите. Те са бъдещето ни, но трябва в настоящето да имат спокойствието да развиват научния потенциал на държавата. Висшето образование дава кадрите, които утре ще вземат решенията за развитието и управлението на икономиката, здравеопазването, образованието и всички сфери на живота ни. Затова е важен всеки българин, който е получил или ще получи в бъдеще висша образователна степен.

Днес висшите училища останаха затворени. Зад каузата висше образование се обединиха Съвета на ректорите, синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа“, академичната общност, интелектуалният и политически потенциал на държавата, които са осъзнали, че образованието е основополагащ, неотменим национален приоритет.

Протестът на висшите училища защитава националните интереси на държавата - на всеки един от нас!“

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 

CHF CHF 1 2.05617
GBP GBP 1 2.3135
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.59171
USD USD 1 1.82532