Извънредно внасят инсулин, Вентолин и Пулмикорт

България 19.12.2022 10:43 Снимка: ДНЕС+

Извънредно внасят инсулин, Вентолин и Пулмикорт

В следващите дни до края на годината се очакват доставки на Вентолин и Пулмикорт, съобщи пред БНР Аркади Шарков, здравен икономист от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Това ще се случи в рамките на извънредни доставки. За един от продуктите ще бъдат доставени 9 100 опаковки, за друго от лекарствата – 15 150 опаковки.

По думите му 25 000 опаковки от препарат за диабет вече са доставени преди дни.

„Към момента се компенсират тези дефицити, които бяха нараснали през последната седмица и половина. Гражданите следва да бъдат спокойни, че те ще достигнат до аптеките“, твърди той.

В зимните месеци се обострят всички респираторни заболявания и има завишено предписване на един от лекарствените продукти, като ситуацията е сходна с тази от времето на пандемията, отбеляза експертът.

Шарков заяви, че причините за липса на лекарства са комплексни и дефицит на медикаменти има във Великобритания, Франция, Гърция.

Нарушените вериги на доставка и ценовата регулация са сред причините редица продукти или излизат, или не влизат у нас, поясни здравният икономист.

При антибиотиците няма информация за дефицит, с изключение на един конкретен продукт, уточни той.

Относно ценообразуването и лекарствената регулация в България Аркади Шарков каза, че у нас се прави външно ценово рефериране с десет държави.

„Най-ниската цена се взема за България. Пет от тези държави са от развитата част от Европа, пет – от по-малко развитата, по-източните държави. Затова сме и с едни от най-ниските цени в Европа. Тук държим едни от най-ниските цени в ЕС. Това е част и от причината част от лекарствата да са изгодни за легален паралелен износ“, обяви той.

CHF CHF 1 2.05315
GBP GBP 1 2.28325
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.85885
USD USD 1 1.81062