Издатели искат ДДС за книгите да остане 9 процента и през следващата година

България 18.11.2022 20:12 Снимка: ДНЕС+

Издатели искат ДДС за книгите да остане 9 процента и през следващата година

Надяваме се ДДС за книгите да остане 9 процента и през следващата година, каза издателят Стойо Вартоломеев. Тревогата на издателите е дали данъчната ставка от 9 процента за книгите сега ще остане такава и след 1 януари. По-ниската ставка беше приложена по време на пандемията, като компенсаторен механизъм, очакваме че тя ще остане такава, тъй като междувременно се качиха цените на хартията и печата. В комбинация със скъпия ток и консумативните разходи на фирмите, се налага вдигане на коричните цени на книгите. Това създава известна пречка за четящите хора с по-ниски доходи, коментира пред БТА издателят Стойо Вартоломеев.

„Ако се върнем от 1 януари на старата схема от 20 процента, това ще бъде много сериозен удар върху книгоиздаването“, каза Вартоломеев и изрази надежда управляващите да запазят ставките от ДДС за книгите към сегашните стойности. В момента чрез този механизъм издателите поддържат един нормален ритъм на издаване и продажби, въпреки качването на цените на хартията, горивата и другите консумативи, отбеляза той.

Съотношението преводна и съвременна българска литература е 60 към 40 през изминаващата година в издателство „Хермес“, посочи издателят. По думите му политиката на издателството е много прецизна по отношение на съвременните книги от български автори, защото една от каузите е да се възпитава добър вкус за читателите.

Едни от значимите заглавия през тази година са „Объркана свобода“ на Владимир Зарев, „Късна смърт“ на Иван Станков. Книги от Костадин Костадинов, Красимир Димовски- едни по-нови имена. До две седмици и Неда Антонова ще излезе с нова книга- силни книги със силни автори, посочи Вартоломеев.

Във Велико Търново той, заедно с писателя Владимир Зарев участва в Национална научна конференция с международно участие "Библиотеки – четене – комуникации", на тема интерпретиране на историческата тема в литературата през 21 век. През тази година конференцията е посветена на 100-годишнината от учредяването на Великотърновската библиотека "П.Р. Славейков" за народна.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648