Ивайло Мирчев иска обяснение от служебното правителство

България 12.10.2021 17:50 Снимка: ДНЕС+

Ивайло Мирчев иска обяснение от служебното правителство

Ивайло Мирчев от „Демократична България“ поиска обяснение от служебното правителство. В своя публикация във Фейсбук той се възмущава от това, че България заедно с още девет държави – членки на ЕС е подписала инициатива за включване на атомната енергетика в рамките на европейската таксономия и за финансиране чрез механизмите на Зелената сделка.

Мирчев отбелязва в поста си, че вътрешнополитически дебат по този въпрос не се е състоял и не е бил поставен на общественото внимание.

„Общественият интерес изисква служебното правителство да обяви финансирането за изграждане на коя атомна мощност има предвид – АЕЦ Белене или нов блок в АЕЦ Козлодуй. Това е стратегически въпрос, свързан с енергийната сигурност на страната и дългосрочната стратегия за развитието на сектора“, категоричен е той.

По думите му в момент на преговори с Европейската комисия за дата на затваряне на въглищните мощности, включването на България в инициатива за натиск в полза на атомната енергетика „политически изглежда като разменна монета в полза на една технология срещу друга“.

„При условие, че все още няма структурирана и приета програма за модернизиране на енергийния комплекс „Марица Изток“, изглежда като победа на атомното лоби в България, а не дебат за избор на технология и механизми за подкрепа на бизнеса и хората за прехода във въглищните региони“, смята Мирчев.

Според него въпросът със структурата на енергийния микс на страната и прехода към нисковъглеродна енергетика трябва да бъде предмет на обсъдена и приета с политически консенсус дългосрочна стратегия.

„Очаквам в публично изявление служебното правителство да отговори кога е приело цитираната официална позиция на България, планове за строителство на коя атомна мощност са подготвени и защо подобни решения с дългосрочна проекция не се подлагат предварително на публично обсъждане“, пита Ивайло Мирчев./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448