ИТН: Не е юридически обосновано решението на БСП и "Възраждане" за вот на недоверие

България 17.04.2024 14:31 Снимка: ДНЕС+

ИТН: Не е юридически обосновано решението на БСП и "Възраждане" за вот на недоверие

Смятаме ,че към момента решението на БСП и „Възраждане“ за вот на недоверие към служебния кабинет не е обосновано юридически, коментира пред журналисти в парламента Павела Митова от "Има такъв народ" (ИТН), цитирана от БТА.

Тя обясни, че има решение на Конституционния съд, което противоречи на такъв вот на недоверие и в момента разглеждат дали то важи и за промените в действащата Конституция, за да могат да вземат своето решение дали да подкрепят вота. Ние никога не предприемаме действия по политически причини, те трябва да бъдат обосновани юридически, подчерта Митова.

По-рано днес в кулоарите на Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че призовават президента Румен Радев на смени служебния премиер Димитър Главчев и да не назначава предложените от него нови министри. Тя уточни, че ще изчакат да видят дали държавният глава ще се съобрази с искането им, а ако не го направи заедно с „Възраждане“ ще внесат вот на недоверие към служебния кабинет. Към момента има събрани 67 подписа от БСП и „Възраждане“.

Според лидера на „Възраждане“ един от мотивите е безпрецедентната, по думите му, политическа намеса в работата на служебното правителство. То трябва да е равно отдалечено от всяка една политическа сила и не трябва да създава впечатление за субективност в работата си, за да може да сме сигурни, че ще организира и проведе честни избори, припомни Костадинов.

CHF CHF 1 2.01882
GBP GBP 1 2.32063
RON RON 10 3.93432
TRY TRY 100 5.43423
USD USD 1 1.79599