ИТН и "Възраждане" атакуват в конституционна жалба разпоредби от държавния бюджет

България 28.02.2024 17:41 Снимка: ДНЕС+

ИТН и "Възраждане" атакуват в конституционна жалба разпоредби от държавния бюджет

Разпоредби от държавния бюджет атакуват в конституционна жалба от "Има такъв народ" (ИТН) и "Възраждане". Това съобщиха на съвместен брифинг председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов и зам.-председателят на ПГ на "Възраждане" Петър Петров. Те обявиха, че вече са събрани необходимите подписи, съобщи БТА.

Йорданов каза, че държи конституционната жалба на ИТН с подкрепата на "Възраждане" срещу "бюджета на Асен Василев", в който, по думите му, има противоконституционни текстове. Конституцията определя българската държава като правова. Атакуваните разпоредби в този Закон за държавния бюджет от 2024 г. на Асен Василев нарушават този принцип.

Оспорените разпоредби не определят бюджетния показател "Капиталови разходи" по бюджетите на министерствата и ведомствата, обясни Йорданов.

Той добави, че атакуваните разпоредби създават реални предпоставки за практики, при които Министерският съвет или министър да могат по своя произволна преценка да изземват законодателната воля на Народното събрание и да променят бюджетни взаимоотношения. Отделно от това, атакуваните законови разпоредби съдържат неяснота и неопределеност относно основен бюджетен показател "Капиталови разходи" за 44 различни първостепенни разпоредители с бюджет.

Петър Петров от "Възраждане" заяви, че ще бъдат оспорени определени разпоредби от бюджета на държавата за 2024 г., тъй като се създава непредвидимост в бюджетните разпоредби и се изземва волята на народните представители.

Йорданов коментира и работата на министъра на отбраната Тодор Тагарев, като каза, че "Тагарев си е за уволнение, заедно с цялото правителство".

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612