Илияна Йотова: Служебният кабинет не издържа изпита

България 16.04.2024 13:13 Снимка: ДНЕС+

Илияна Йотова: Служебният кабинет не издържа изпита

Очаквах много кризи в този служебен кабинет, но не толкова бързо, добави вицепрезидентът

Служебният премиер Димитър Главчев дължи отговори. Трябва да отговори открито, а не чрез прессъобщения. Съмненията започват и подозренията, че това е партиен кабинет, ще стават все по-големи. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, след като късно в понеделник Главчев предложи депутата от ГЕРБ Данил Митов за поста външен министър.

„Аз лично очаквах много кризи в този служебен кабинет, но не толкова бързо. Впрочем, това е един естествен резултат в новите текстове в Конституцията, които всеки път ще възпроизвеждат нови и нови кризи“, заяви Йотова. Според нея, служебните кабинети на Румен Радев са връщали стабилността в страната.

В тези месеци бяха взети много трудни решения, много важни решения за България, за да бъде извадена от политическата криза и да бъде върнато спокойствието в страната, уточни Йотова. Когато отговорността беше не Румен Радев, нямаше промени. Служебният кабинет работеше, имаше гаранция за честни избори. Това беше гарантирано и от старите текстове в Конституцията, отбеляза още Йотова.

По думите ѝ настоящият служебен кабинет не е зареден с такава енергия, защото има един огромен недостатък – "не се знае кой носи отговорността за него".

Йотова определи ситуацията в момента като много сложна. "Тя е повече сложна за цялата страна. Тук не става въпрос за отговорността на една или друга институция, а отговорността пред всички български граждани и, за съжаление, този служебен кабинет поне засега не издържа изпита", допълни тя.Попитана как си обяснява, че тази рокада идва три часа, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че външният министър трябва да бъде сменен, Йотова отговори, че въпросът трябва да бъде отправен към Главчев и призова той да излезе пред медиите и да отговори на всички журналистически въпроси, но не с изявление от пресцентровете, а с "една подробна и задълбочена пресконференция, за да не остават никакви съмнения в българските граждани".

Вицепрезидентът заяви, че познава от доста отдавна Стефан Димитров като един от най-добрите български дипломати и няма наблюдения, че той не следва линията на България и евроатлантическите цели.

„Той е бил на работа и в Германия, сега в Черна гора. Много инициативен, с много сериозни позиции. Не знам какво точно се е пречупило във виждането на Главчев по този въпрос и защо той се е променил за ден и половина. Нямам отговор на този въпрос, затова казвам, че той дължи тези отговори на всички нас", коментира още Йотова.

Според нея оттук нататък Димитър Главчев изправя страната пред една много голяма отговорност, защото съмненията започват. „Ако си окаже, че това не е независим служебен кабинет, а партиен, подозренията ще стават все по-големи. Дано да не стигаме до ситуация, в която за най-новата ни история след 1989 г. да има непризнаване на изборите", заяви вицепрезидентът.

CHF CHF 1 1.97399
GBP GBP 1 2.29881
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.58453
USD USD 1 1.79731