Илхан Кючюк за санкциите "Магнитски": САЩ са подведени от кръга "Капитал"

България 16.09.2021 13:43 Снимка: ДНЕС+

Илхан Кючюк за санкциите "Магнитски": САЩ са подведени от кръга "Капитал"

САЩ са били подведени от кръга "Капитал" по отношение на санкциите "Магнитски". Това обяви Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) в европейският парламент по време на пленарна сесия в Европарламента за наложените от Съединените щати санкции по глобалния закон "Магнитски" върху трима български граждани - Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков и свързаните с тях фирми

Нейният шеф - Хуан Фернандо Лопес Агилар от "Социалисти и демократи" поставя няколко въпроса с искане за устен отговор от Европейската комисия. Чрез въпросите си евродепутатите от LIBE отбелязват, че наложените санкции повдигат сериозни въпроси относно подходите на ЕС в областта на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права. ЕК е попитана как възприема действията на САЩ, които се считат за съюзник на ЕС, предприети срещу корупцията в държава членка и как това се отразява върху оценката на досегашните действия на ЕК по този въпрос. Дали ЕК ще бъде по-активна при сигнализирането и предприемането на действия по отношение на корупцията и заплахите за принципите на правовата държава в държавите членки, каква ще бъде ролята на Европейската прокуратура и дали ЕК ще разработи обща стратегия за борба с корупцията в ЕС?

В така подробно отправените запитвания България не се споменава. Темата за американските санкции бе почти изпусната и в ежегодния доклад на ЕК за върховенството на закона в страните членки, който бе оповестен в края на юли т.г. За нашата страна са отделени повече от 20 страници. "Тепърва предстои да бъдат постигнати солидни резултати под формата на окончателни присъди по дела за корупция на високо ниво", се казва чак на страница 15 от доклада. Американските санкции "включително срещу бивш член на парламента" се споменават единствено в бележка под линия към цитираното изречение.

Седмица-две по-рано обаче страната ни бе широко дискутирана в друга комисия на ЕП - по бюджетен контрол (CONT), която порведе заседание относно проверки за нередности с усвояването на средствата от ЕС в България. Българите, които станаха обект на неотдавнашните санкции на САЩ по закона "Магнитски“, не са получили пари по европейските кохезионни фондове. Свързаните с тях компании също не са били изпълнители по проекти, за които са отпуснати евросредства, заяви тогава Аурелиу Сесилиу от Генерална дирекция за регионална политика и благоустройство в Еврокомисията.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448