И "Воля" с проект за нова Конституция

България 30.11.2020 10:38 Снимка: ДНЕС+

И "Воля" с проект за нова Конституция

"Воля" има свой проект за нова Конституция. Това обяви пред bTV лидерът на партията и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки.

Той обясни, че от партията не са го представили, защото е нямало с кого да дебатират. По негови думи е щяло да се види кой използва добри експерти.

"Никой нищо не представи, всички избягаха. Нека другите да си покажат проектите, иначе ще ни го откраднат", настоя Марешки.

Запитан дали "Воля" ще присъства в следващия парламент, той заяви, че това ще се разбере между март и май догодина. По негови думи най- ранната дата за парламентарните избори през 2021 г. е 28 март, а най-късната - 23 май.

Марешки бе категоричен, че изборите не трябва да се отлагат.

Относно мерките, предприети от управляващите срещу коронавируса, лидерът на "Воля" заяви, че може да се приеме, че са леко закъснели. Никой в света обаче не можел да даде формулата за борба с COVID-19.

Припомняме, ГЕРБ внесоха предложението си за нова Конституция, събирайки 127 подписа - подкрепата за проекта, който се наложи да бъде редактиран още веднага, дойде от коалиционните партньори от Обединени патриоти, както и от депутати от "Воля" и независими. От ДПС вече обявиха, че няма да подкрепят инициативата на ГЕРБ, от БСП също бяха против.

На 14 август премиерът Бойко Борисов в своя изявление предложи да се свика Велико народно събрание и да бъдат направени промени в Конституцията. Тогава Борисов обеща, да се оттегли в деня, когато бъде свикано Велико народно събрание.

Междувременно първото предложение за нов Основен закон на ГЕРБ, което бе внесено тържествено в Народното събрание, бе основно редактирано.

В крайна сметка при гласуването в парламента на 25 ноември предложението за ВНС и нова Конституция не мина./БТВ

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095