Градушки, бури и поройни дъждове нанесоха щети на много места в страната

България 02.07.2021 10:20 Снимка: ДНЕС+

Градушки, бури и поройни дъждове нанесоха щети на много места в страната

„Горещ телефон“ в Червен бряг след градушката, има нанесени щети по коли и сгради

Бури, градушки и поройни дъждове се изсипаха на много места в страната през изминалото денонощие като нанесоха значителни материални щети.

Черен бряг

Ледени топчета с големината на юмрук и силна буря вчера вечерта в Червен бряг. Общината отваря „горещи“ телефони за информация от граждани, пише БНР.

Нанесени са сериозни материални щети по леки автомобили, наводнени бяха улици, имаше и изпочупени дървета.

Значителни щети са нанесени по обществени сгради и частни домове.

Кметът д-р Цветан Костадинов заяви, че за щастие няма пострадали хора, но има много щети върху много лично имущество – леки автомобили, покриви, остъкления, изолация.“

Над 500 автомобила са с изпочупени стъкла, почти няма здрав автомобил в Червен бряг.

По думите му градушката е продължила между 15 минути и половин час. Комисия започва огледи, а кризисния щаб ще обсъди щетите.

 

Пловдив

Силна буря връхлетя Пловдив към 20 часа снощи. Близо половин час вятърът беше изключително силен, като счупи много клони и изкорени дървета във всички квартали на града.

Има и доста скъсани жици, както и множество сигнали за ударени от паднали клони и дори цели дървета коли в различни квартали на града, пише Националното радио.

В Община Пловдив са получени близо сто сигнала за такива инциденти. Екипите на „Градини и паркове“, „Гражданска защита“, „Чистота“, както и доброволци бяха изведени още снощи да разчистват, а кметът Здравко Димитров пое координацията на аварийните дейности. 

Около 60 сигнала за поражения  по пътища и тротоари са отстранени  до 2 ч. след полунощ, съобщи директорът на ОП "Градини и паркове" Веселин Козарев.  От рано сутринта екипите на фирмата вече са на терен и продължават работата.  „Има доста ударени коли. Здрави дървета бяха счупени като солети!“ - изумен коментира Веселин Козарев.

От снимки в социалните мрежи се вижда, че градушка колкото орех е ударила пловдивското село Войсил. Щетите тепърва ще се уточняват.

Велико Търново

Буря и силен дъжд имаше и във Велико Търново. За минути центърът на града се превърна в река. В рамките само на няколко дни за трети път сериозно наводнени са търговски обекти по главната улица, съобщи БНТ.

Шумен

20 сигнала за паднали дървета след силния вятър в Шумен са получени в областната дирекция на полицията, предаде БНР. Движението през площад „Кристал“ е било затруднено, заради скъсани проводници от стълб.

Градушка падна в Кърджалийско, Врачанско, Разградско и Плевенско вчера следобед. Ураганен вятър е съборил съборил дърво в Монтанско.

И днес на много места  се очакват валежи като има условия за градушки

Превалявания ще има главно в Южна и Източна България, а  температурите ще са до 30 градуса. В Южна и Източна България ще превали и прегърми.

Ще духа до умерен, в Западна и Централна България временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще са между 27 и 32 градуса, за София 26, по Черноморието 26-27, в Северна България до 30 градуса, южните райони до 33 на места.

В събота слаби превалявания ще има на места в западните и източните райони, а температурите ще бъдат между 25 и 28 градуса./БНР

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448