Гърция ни подкрепя за Шенген

България 28.09.2023 15:01 Снимка: ДНЕС+

Гърция ни подкрепя за Шенген

Гърция потвърди подкрепата за пълноправно членство на България в шенгенското пространство по време на среща на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов с гръцкия министър по миграцията и убежището Димитрис Кeридис. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

„То остава първостепенен национален приоритет" – подчерта българският вътрешен министър и изрази благодарност за последователната позиция.

Миграционните предизвикателства са общо европейски, нужни са европейски отговори – това бе единното мнение на двамата министри. Те подчертаха значението на тристранния формат България - Гърция - Турция за решаване на въпросите по противодействие на нелегалната миграция. Развитието на такова по-тясно взаимодействие с перспективата да бъде още по-конкретно и резултатно е в интерес на трите страни и сигурността на ЕС.

Срещата се състоя в рамките на заседанието на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи" днес в Брюксел.

Обсъжда се една-единствена възможност и тя е България да стане част от Шенген през декември 2023 г., работим за това, каза по-рано днес премиерът Николай Денков след среща с еврокомисаря по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482