Фармацевти сигнализират за недостиг на лекарства в аптеките

България 25.09.2023 19:20 Снимка: ДНЕС+

Фармацевти сигнализират за недостиг на лекарства в аптеките

Отново за недостиг на лекарства в аптечната мрежа сигнализират от фармацевтичния съюз. Оплакват се още, че аптеките у нас не са разпределени равномерно, а голяма част от проблема с недостига се крие в производството и логистиката.

Решение за скритото потребление на лекарствата фармацевтите виждат във въвеждането на електронната рецепта за всички медикаменти. За момента такава се изисква за лекарства, които изцяло или частично се покриват от здравната каса.

А фактът, че в едни аптеки има лекарства, а в други няма фармацевтите отдават на вертикалната интеграция.

"Огромна част от проблемите във веригата на лекарствоснабдяването не мога да кажа, че са създадени, но бих казал, че са задълбочени от връзката между производител, търговец и аптека. Каква е връзката - те са притежавани от едни и същи хора", коментира пред БНТ Димитър Маринов, председател на УС на БФС.

"По отношение на незаконния паралелен износ ние всъщност нямаме никаква информация за обема. Незаконният паралелен износ беше видим преди въвеждането на СЕСПА с едни емисари, които събираха от аптеките лекарства по едни списъци. Ние събирахме и пращахме към ИАЛ едни чаршафи с около 200-300 продукти, които редовно се изкупуваха от аптеките. Тази практика не сме я засичали в последните четири години", каза Светослав Крумов, главен секретар на УС на БФС.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648