Фалшива новина за мобилизация заради войната в Украйна разпространява кмет от "Възраждане"

България 13.11.2023 09:02 Снимка: ДНЕС+

Фалшива новина за мобилизация заради войната в Украйна разпространява кмет от "Възраждане"

Повиквателните, които получават бивши военни, са част от рутинна процедура за проверка и нямат нищо общо с войната в Украйна, казват от Централното военно окръжие.

Войната в Украйна, а отскоро и конфликтът в Близкия Изток събудиха отново позабравените за кратко внушения, че тече мобилизация в Българската армия. Всичко това е съпроводено със снимки в социалните мрежи, показващи повиквателни заповеди.

През последните седмици най-активно се споделя документ, получен в края на септември от Деян Иванов. Той е военнослужещ повече от 12 години, напуска системата през 2018 година, а след последните избори е кмет на село Шивачево, издигнат от "Възраждане".

„Служител от окръжието ми поясни за какво става въпрос, че това е един вид като постоянна повиквателна за мобилизация. Това би следвало да означава, че от бойното поле би трябвало да ме дели само заповед на българското правителство. Не мисля, че трябва да вземаме страна в който и да е конфликт“, каза Деян Иванов пред Би Ти Ви.

От Централното военно окръжие обаче са категорични - мобилизация няма.

„Централно военно окръжие и военните окръжия в страната водят отчет на българските граждани и техника в запаса. Този отчет се казва "резерв". Той се дели на две - доброволен и запас. Запасните са съответно граждани, които имат военна подготовка, преминали са военна подготовка. Също граждани, които имат граждански специалности за нуждите на Въоръжените сили – доктори, юристи, фармацевти. Повиквателните заповеди, които получават гражданите, това е рутинен, ежедневен процес, който се изпълнява от органите по военен отчет. Абсолютно никаква връзка няма с войната в Украйна. Това са непочтени и некоректни коментари и интерпретации. Напротив, тези дейности, който ги извършваме, сме ги извършвали и назад в годините“, подчерта полковник Павлин Велков - началник на Централното военно окръжие.

CHF CHF 1 2.04928
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93781
TRY TRY 100 5.78422
USD USD 1 1.80161