Ето колко калории има в 100 гр. козунак

България 07.05.2024 15:03 Снимка: ДНЕС+

Ето колко калории има в 100 гр. козунак

Трябва да знаем, че 100 грама класически български козунак е равна на 350 калории, а панетонето (вид италиански козунак) е 420-450 калории заради тези вкусни добавки - шоколад, стафиди. Това прави козунакът по-високо калориен и ни натоварва енергийната обмяна – най-вече черния дроб, панкреаса и отделителната система, бъбреците.

Това каза специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова в „Тази сутрин“. 

По думите ѝ, ако са от натурални съставки и ако ги консумираме на по-малки порции, козунаците не са толкова опасни за режима ни.

„Мисля, че всички бъркаме в свръхкомбинацията и свръхколичествата на любими храни, които сме очаквали доста дълго време, ако сме постили – минимум 40 дни. Изведнъж ни се иска и със зрението, и със вкусовите усещания да консумираме от всичко и от всичко. Това дава отражение върху храносмилателната система, натоварена е, често реагира с възпаления. Защото всеки орган и система в човешкото тяло, поставени при режим на свръхработа, реагира с риск от отключване на здравен проблем. При предозиране на умствената работа, след това имаме високо кръвно или главоболие“, посочи специалистът по хранене и диетика.

Какво да правим с останалата храна от празниците и как да влезем във форма?

„Два дни ще доизяждаме стъпка по стъпка храните, които сме приготвили с любов и няма да изхвърлим. Но трябва да знаем – би трябвало да приключим с червените меса и с агнешкото, защото е доста мазно. Ще направим салати с яйца, ще добавяме кисело мляко за пробиотици. По един вид от любимата великденска храна на прием, след което задължително два дни плодове и зеленчуци с кисело мляко, ако сме много гладни, или с малко извара, за да подпомогнем функцията на черния дроб“, съветва проф. Донка Байкова. 

Ако не искаме да преядем, проф. Байкова съветва да приемаме малко количество течности, най-добре вода, а също така и да се храним на интервали. 

„Храната в червата ни се етажира на нива и ние трябва да дадем възможност храносмилателните ензимни системи да обработят една съставка и съответно да дойдат другите ензимни системи. При един хранителен прием, например обядът, съветвам от вид до вид елементи от менюто да има интервал минимум 30 минути. В ресторанта първо идват и питат какво ще пиете и каква салата, след което идва антипаста, предястие, основно ястие, следястие и десерт. Пиенето на малко количество вода изпълва стомаха. Течността има и свойството бързо да отмива остатъци от предходни хранения“, посочи проф. Байкова. 

Специалистът по диетика предупреждава хората, които страдат от храносмилетелни проблеми като гастрит, колит, язва и други много да внимават с какво и как приемат, тъй като едно предишно възпаление може да отключи нови процеси при други органи от храносмилателната система. 

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини