![Ето колко калории има в 100 гр. козунак](https://dnesplus.bg/uploads/news/images/1155884/l-1.jpg)
България 07.05.2024 15:03 Снимка: ДНЕС+
Ето колко калории има в 100 гр. козунак
Трябва да знаем, че 100 грама класически български козунак е равна на 350 калории, а панетонето (вид италиански козунак) е 420-450 калории заради тези вкусни добавки - шоколад, стафиди. Това прави козунакът по-високо калориен и ни натоварва енергийната обмяна – най-вече черния дроб, панкреаса и отделителната система, бъбреците.
Това каза специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова в „Тази сутрин“.
По думите ѝ, ако са от натурални съставки и ако ги консумираме на по-малки порции, козунаците не са толкова опасни за режима ни.
„Мисля, че всички бъркаме в свръхкомбинацията и свръхколичествата на любими храни, които сме очаквали доста дълго време, ако сме постили – минимум 40 дни. Изведнъж ни се иска и със зрението, и със вкусовите усещания да консумираме от всичко и от всичко. Това дава отражение върху храносмилателната система, натоварена е, често реагира с възпаления. Защото всеки орган и система в човешкото тяло, поставени при режим на свръхработа, реагира с риск от отключване на здравен проблем. При предозиране на умствената работа, след това имаме високо кръвно или главоболие“, посочи специалистът по хранене и диетика.
Какво да правим с останалата храна от празниците и как да влезем във форма?
„Два дни ще доизяждаме стъпка по стъпка храните, които сме приготвили с любов и няма да изхвърлим. Но трябва да знаем – би трябвало да приключим с червените меса и с агнешкото, защото е доста мазно. Ще направим салати с яйца, ще добавяме кисело мляко за пробиотици. По един вид от любимата великденска храна на прием, след което задължително два дни плодове и зеленчуци с кисело мляко, ако сме много гладни, или с малко извара, за да подпомогнем функцията на черния дроб“, съветва проф. Донка Байкова.
Ако не искаме да преядем, проф. Байкова съветва да приемаме малко количество течности, най-добре вода, а също така и да се храним на интервали.
„Храната в червата ни се етажира на нива и ние трябва да дадем възможност храносмилателните ензимни системи да обработят една съставка и съответно да дойдат другите ензимни системи. При един хранителен прием, например обядът, съветвам от вид до вид елементи от менюто да има интервал минимум 30 минути. В ресторанта първо идват и питат какво ще пиете и каква салата, след което идва антипаста, предястие, основно ястие, следястие и десерт. Пиенето на малко количество вода изпълва стомаха. Течността има и свойството бързо да отмива остатъци от предходни хранения“, посочи проф. Байкова.
Специалистът по диетика предупреждава хората, които страдат от храносмилетелни проблеми като гастрит, колит, язва и други много да внимават с какво и как приемат, тъй като едно предишно възпаление може да отключи нови процеси при други органи от храносмилателната система.
Още по темата
![]() |
1 | 2.0386 |
![]() |
1 | 2.31794 |
![]() |
10 | 3.93385 |
![]() |
100 | 5.46346 |
![]() |
1 | 1.80095 |
Последни новини
- 01:03 Под проливен дъжд Париж откри Олимпиадата
- 21:22 Хороскоп за събота, 27 юли 2024 г.
- 19:40 Илхан Кючюк се жали в ЕС за натиска върху депутатите от ДПС без Пеевски
- 19:28 Депутатите все пак излизат във ваканция - от 17 август
- 19:15 Kaĸ мaгнaтитe ĸaтo Mъpдoĸ ĸoнтpoлиpaт ĸoмпaнии, ĸoитo нe пpитeжaвaт
- 19:01 КРИБ: Компенсациите за тока са спасение за българската индустрия
- 18:49 Проф. Галин Цоков: Близо 11 млн лв. са осигурени за полярни изследвания в Антарктида
- 18:38 Георги Гергов ще обжалва решението на СГС за Пловдивския панаир