
България 07.05.2024 15:03 Снимка: ДНЕС+
Ето колко калории има в 100 гр. козунак
Трябва да знаем, че 100 грама класически български козунак е равна на 350 калории, а панетонето (вид италиански козунак) е 420-450 калории заради тези вкусни добавки - шоколад, стафиди. Това прави козунакът по-високо калориен и ни натоварва енергийната обмяна – най-вече черния дроб, панкреаса и отделителната система, бъбреците.
Това каза специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова в „Тази сутрин“.
По думите ѝ, ако са от натурални съставки и ако ги консумираме на по-малки порции, козунаците не са толкова опасни за режима ни.
„Мисля, че всички бъркаме в свръхкомбинацията и свръхколичествата на любими храни, които сме очаквали доста дълго време, ако сме постили – минимум 40 дни. Изведнъж ни се иска и със зрението, и със вкусовите усещания да консумираме от всичко и от всичко. Това дава отражение върху храносмилателната система, натоварена е, често реагира с възпаления. Защото всеки орган и система в човешкото тяло, поставени при режим на свръхработа, реагира с риск от отключване на здравен проблем. При предозиране на умствената работа, след това имаме високо кръвно или главоболие“, посочи специалистът по хранене и диетика.
Какво да правим с останалата храна от празниците и как да влезем във форма?
„Два дни ще доизяждаме стъпка по стъпка храните, които сме приготвили с любов и няма да изхвърлим. Но трябва да знаем – би трябвало да приключим с червените меса и с агнешкото, защото е доста мазно. Ще направим салати с яйца, ще добавяме кисело мляко за пробиотици. По един вид от любимата великденска храна на прием, след което задължително два дни плодове и зеленчуци с кисело мляко, ако сме много гладни, или с малко извара, за да подпомогнем функцията на черния дроб“, съветва проф. Донка Байкова.
Ако не искаме да преядем, проф. Байкова съветва да приемаме малко количество течности, най-добре вода, а също така и да се храним на интервали.
„Храната в червата ни се етажира на нива и ние трябва да дадем възможност храносмилателните ензимни системи да обработят една съставка и съответно да дойдат другите ензимни системи. При един хранителен прием, например обядът, съветвам от вид до вид елементи от менюто да има интервал минимум 30 минути. В ресторанта първо идват и питат какво ще пиете и каква салата, след което идва антипаста, предястие, основно ястие, следястие и десерт. Пиенето на малко количество вода изпълва стомаха. Течността има и свойството бързо да отмива остатъци от предходни хранения“, посочи проф. Байкова.
Специалистът по диетика предупреждава хората, които страдат от храносмилетелни проблеми като гастрит, колит, язва и други много да внимават с какво и как приемат, тъй като едно предишно възпаление може да отключи нови процеси при други органи от храносмилателната система.
Още по темата
![]() |
1 | 2.09921 |
![]() |
1 | 2.25456 |
![]() |
10 | 3.86009 |
![]() |
100 | 4.00136 |
![]() |
1 | 1.6523 |
Последни новини
- 21:11 Хороскоп за четвъртък, 18 септември 2025 г.
- 21:09 Лавров: Киев се опитва да саботира политическите усилия на САЩ за решаване на конфликта в Украйна
- 21:05 Чарлз III разговаря с Тръмп в двореца "Уиндзор", историческата официална визита започна
- 21:01 Теменужка Петкова: Асен Василев да не забравя, че през 2025-а плащаме негови стари сметки!
- 19:34 Турция въвежда задължителни психотестове преди сключване на брак
- 19:27 Хърватия вече има първата плаваща аптека
- 19:21 Лебедев: Руските сили нанесоха удар по завод, произвеждащ системи за насочване на ракети за ВСУ
- 19:13 Фридрих Мерц пред Бундестага: Путин изпитва търпимостта ни