Еленко Божков: МС ще иска дерогация от санкциите срещу руската ядрена енергетика

България 05.03.2023 13:44 Снимка: ДНЕС+

Еленко Божков: МС ще иска дерогация от санкциите срещу руската ядрена енергетика

Въпросът за европейски санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика е бил поставен неформално от Украйна и не е влязъл за обсъждане в санкционните пакети на Брюксел. Това заяви пред БНТ заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков.

"Това обаче не означава, че в бъдеще няма да влязат. Мнението на държавите, които имат такова оборудване, е еднозначно - трябва да се търси възможност тези доставки да продължат и те ще продължат. Държавите, които са засегнати, са в правото си да предприемат ответни мерки".

Той заяви, че Министерският съвет подготвя решение за искане на дерогация от евентуални санкции срещу Русия и по-конкретно - доставките за оборудване на атомните ни централи, което не може да бъде произведено от друга държава.

"Поисках справка от атомната централа какви са тези части, които не могат да бъдат заменени с други. Оказа се, е това са 41 изделия, в които влизат както резервни части и оборудване, така и консултантски услуги, софтуер и хардуер, които се използват за изчислителна база и управление на процесите в централите".

Министерството на енергетиката не е предлагало на Украйна оборудването за реакторите на АЕЦ "Белене", което закупихме от Русия преди години, а Киев сам е проявил интерес. България обаче няма никакви ангажименти и не е длъжна да го предостави, заяви Божков.

"Понеже става дума за стратегическо оборудване, особено важно за сигурността на държавата, това трябва да стане най-малко с решение на Народното събрание или редовен кабинет, излъчен от НС".

По думите му обаче това оборудване най-вероятно няма да бъде използвано, тъй като конструкторът "Росатом" няма да даде съгласие и лиценз заради наложените санкции. За Русия в момента ние сме противникова страна, напомни Божков.

Участието на България в алианса за развитие на ядрената енергетика е следствие на среща на президента Радев с президента на Франция Макрон, в която двамата са говорили, че трябва да се изгради общество от държави, които да си взаимодействат в развитието на ядрените програми и създаването на нови мощности, каза още зам.-министърът.

Разглежда се възможността доизграждането на ядрените централи у нас да стане с руските части, но се търси коопериране и със страни като Франция и Чехия, посочи Еленко Божков.

"Прави впечатление, че 5 от тези 11 държави (в алианса - б.р.) имат руски реактори, другите 6 имат канадски реактори или такива от "Уестингхаус".

Подадох сигнали до различни институции, съдържащи многобройни обвинения както за нарушения в технологичната дисциплина на АЕЦ "Козлодуй", така и за редица обществени поръчки, от които са се обогатявали, уточни Еленко Божков. Заяви, че не знае как в САЩ са свързали името на Румен Овчаров с тези сигнали.

"Работещите по "Магнитски" показват редица офшорни фирми, в които не бях забелязал участието на Румен Овчаров, но се виждаше съвсем ясно участието на редица роднини на Александър Николов (бившият зам.-директор на АЕЦ "Козлодуй" - б.р.) и Наско Михов. Очевидно е, че американските разследващи са намерили други свързани данни, защото става дума за различни офшорни фирми - някои на Малдивите, други в Кипър. Там явно е разковничето и там явно се вижда участието на Румен Овчаров".

Заместник-министърът не вижда пряка връзка между проверките на ТЕЦ-овете и санкциите по "Магнитски", тъй като Европрокуратурата проверява централите заради екологичните им показатели.

"От близо 14 топлофикационни дружества обаче, само 4 не са на (Христо) Ковачки или свързани с него - това са топлофикацията в София, която обаче пък е зависима по един особен начин от търговски дружества на Ковачки. Другата топлофикация е в Пловдив, третата във Варна и четвъртата - в Разград".

Централите, свързвани с Ковачки, не влияят върху базовите мощности, каза още Еленко Божков. От тях важни са две - "Бобов дол" и централата в Русе.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648