Експерт: Не пазарувайте храни по Фейсбук - трудно се контролира качеството

България 29.03.2023 17:22 Снимка: ДНЕС+

Експерт: Не пазарувайте храни по Фейсбук - трудно се контролира качеството

Не пазарувайте храни по Фейсбук, там трудно може да се контролира качеството, коментира пред Euronews Bulgaria д-р Кремена Стоева от дирекция "Контрол на храните" към Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

"Агенцията е отговорна да следи и незаконните, и нерегистрирани търговци на хранителни стоки, защото безопасността трябва да бъде гарантирана. Фейсбук е място, в което трудно може да се осъществи контрол над качеството на стоките. Когато българските граждани пазаруват хранителни продукти по интернет, нека проверяват дали въпросните сайтове са регистрирани. Проверката може да се направи в администриран от БАБХ регистър на търговците, които могат да реализират храни онлайн", обясни експертът. Според д-р Кремена Стоева всички хранителни стоки и продукти, които влизат в България, са безопасни.

"Когато стоката влиза през граничен пункт у нас, се проверява цялата документация и, ако е необходимо, се взимат и лабораторни проби от продукцията", уточни Стоева.

По думите ѝ нарушение на европейското и национално законодателство е да няма етикет на български език на някои стоки от трети страни.

"Предстоят проверки на обектите, за които имаме сигнали, че предлагат стоки без необходимото етикетиране на български език", предупреди експертът на БАБХ.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648