Доц. Шиваров за руската ваксина: В Русия не важат строгите регулации, валидни за САЩ и ЕС

България 14.08.2020 13:42 Снимка: ДНЕС+

Доц. Шиваров за руската ваксина: В Русия не важат строгите регулации, валидни за САЩ и ЕС

Пред БНТ имунологът доц. д-р Велизар Шиваров обясни, че за Руската федерация не важат изключително строгите регулации, валидни за САЩ и страните от ЕС. Изказването му идва по повод изявлението на президента на Русия Владимир Путин от 11 август, че неговата страна първа е одобрила ваксина срещу коронавируса.

„Една уважаваща себе си държава би следвало да следи за безопасността на продуктите, които регистрира. Ако руската страна иска да публикува и покаже част от данните, с които е регистрирана тази ваксина, трябва да мине през един вид рецензия, някакъв вид оценка. Едно от изискванията за това е това проучване да бъде регистрирано в международна база данни“, обясни имунологът.

Доц. Шиваров допълни още, че разработването на ваксина в САЩ е в трета фаза.

„Не можем категорично да кажем, че ваксината БЦЖ помага на българите срещу заразата с COVID-19. Бихме могли да го кажем след известно време и пак с известна доза несигурност. Има спекулации, че всички живи ваксини, каквато е и тази, напрягат или тренират за известно време неспецифичния или вроден имунитет. Това прави организмите, кратко време след тяхното ваксиниране с тези живи ваксини, невъзприемчиви или относително по-малко възприемчиви към друг вид вируси. Спорно е доколко това е продължителен ефект, колко месеци продължава, дали трае години. Сигурно е че трае два- три месеца. Това е нещо, което се изследва в имунологията през последните 10-15 години. На този механизъм се разчита и служи за обосновка на много клинични проучвания по света с различни щамове на БЦЖ бактерия. Те целят да покажат, че ваксинирането с някакъв вид БЦЖ ваксина при определени контингенти хора, може да води до намаляване на случаите на COVID-19 за определен период от време“, заяви д-р Велизар Шиваров.

От медицинска гледна точна два са основните фактори, довели до промяна на продължителността на живота и структурата на заболеваемостта в западните общества - това са антибиотиците и ваксините, каза имунологът в отговор на тезите, че ваксинирането руши нашето здраве.

„Рано е за допълнителен витамин D. Нека се наслаждаваме на слънчевите лъчи максимално дълго. Поне до края на октомври ще има достатъчно слънцегреене“, препоръча той./БНТ

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448