Доц. Кунчев: Връщат се епидемии като коклюш и ухапване от кърлежи

България 03.04.2024 11:12 Снимка: ДНЕС+

Доц. Кунчев: Връщат се епидемии като коклюш и ухапване от кърлежи

Не очакваме нови силни грипни вируси, но се завръщат някои стари болести, които сме позабравили". Това каза доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор в “Денят на Фокус" по радио “Фокус".

“Ако трябва да говорим в перспектива, мисля, че има два фокуса на вниманието на епидемиолозите - възраждане на коклюша и ухапвания от кърлежи.

У нас от началото на годината има 70 случая на коклюш, което е лека форма на онова, което се случва в Дания, Швеция и прочее държави с 5000 случая от януари насам. Лекарите малко трудно го диагностицират и не е типична картина с тежка кашлица - става дума за кашлица 15 дни, която трудно се поддава на лечение и се установява коклюш с ПСР тест", поясни Кунчев.

Можем да объркаме пролетната умора с грип. “Запушен нос, лека кашлица, лека температура - тези признаци обикновено хората ги пренебрегват и в 90% от случаите отминават от само себе си. Пролетната умора няма изявени отделни симптоми, тя е общо неразположение, сънливост. Това също отминава", отбеляза главният държавен здравен инспектор.

“Не съм привърженик на големите количества лекарства - особено когато става дума за рекламите на всякакви хранителни добавки. Пълноценната храна е ключова, с балансираното хранене си доставяме всички нужни витамини и микроелементи. Допълнителните витамини се изписват от лекар", подчерта медикът.

В България имаме много добър достъп до слънчевата светлина и можем вече да спрем приема на витамин Д, препоръча доц. Кунчев. “Това не важи в случаите, които изискват допълнително подпомагане на организма. Най-фината система в организма е имунитетът, който драматично се повлиява от стресове", каза още той.

“Сериозното увеличение на детските шарки бе миналата пролет, защото отпаднаха всички ковид мерки. Ако се доверим на цифрите, случаите на варицела към момента са малко под 10 000 - с 3 200 случая по-малко от миналата година. Скарлатината също е спаднала като ниво в сравнение в 2023 г. пролетта", уточни доц. Кунчев.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.2902
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.65181
USD USD 1 1.83853