Докато не се подобри комуникацията в коалицията, няма да търсят нова кандидатура за БНБ

България 28.05.2022 15:54 Снимка: ДНЕС+

Докато не се подобри комуникацията в коалицията, няма да търсят нова кандидатура за БНБ

Не е учудващо, че има доста напрежение сред политическите сили. Това заяви пред БиТиВи Андрей Гюров от ПП.Сили отвътре и отвън се опитвали да дестабилизират коалицията.

Темата за българската версия на закона Магнитски е извадена, по думите му, от гардероба, за да всява смут. Темата не била обсъждана в коалицията. Според него България има нужда от засилване на съдебната система. Подобен закон трябва да бъде съобразен с българското право и Конституция и с европейските норми, смята Гюров.

Няма нужда да се отваря нова процедура за гуверньор на БНБ, изтъкна депутатът. Коалицията работела в момента за подобряване на комуникацията между партньорите. След като се подобри тя, тогава ще се отвори процедурата. ПП твърдо остава на позицията си и няма да подкрепи Любомир Каримански.

Темата за въвеждане на еврото е обсъждана от експертните съвети в коалицията. Имало съгласие да стартира техническият план за въвеждане на единната европейска валута. Имало активен диалог в експертните групи, по думите на Гюров.

Коалицията подпомага най-уязвимите заради поскъпването на енергоизточниците. Българското правителство направи много за бизнеса и гражданите, обясни депутатът. Работи се за дългосрочни договори за евтин газ от САЩ. Той пита защо ДПС се чувства заплашено от политиката на ПП.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648