Днес църквата почита св. Сава

България 05.12.2021 08:52 Снимка: ДНЕС+

Днес църквата почита св. Сава

Днес православната църква почита свети Сава Освещени. Той е роден в Кападокия през IV век. Основател на множество манастири, построил болници в края на живота си.

Още 18-годишен постъпил в манастир, където получил образование, обикнал монашеския живот и бил подстриган за монах. Желаейки да служи на Бога в по-усамотено място, се отправил за Йерусалим, за да се поклони на светите места и да посети палестинските пустинници.

Там постъпил в манастир, където прекарал 20 години. Пожелал по-голямо усамотение и се поселил в една пещера. Там прекарвал дни и нощи в молитва и труд. След много години живот в палестинската пустиня, Сава имал радостта да види майка си, която, след като овдовяла, се поселила в женски манастир близо до Йерусалим. След нейната смърт Сава получил богато наследство и построил манастири, болници и страноприемници. Заради неговата всеотдайност Йерусалимският патриарх го посочил за духовен ръководител на отшелническите обители. Св. Сава починал на 94-годишна възраст през 533 г.

В народните поверия той е брат на св. Варвара, почитана ден преди него, и на св. Никола, който се отбелязва на 6 декември.Той винаги върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите.

Денят е известен още като Савинден.

Имен ден празнуват Венцислав, Венцислава, Владислав, Владислава, Десислав, Десислава, Сабина, Сава, Савка, Савчо, Светослав, Светослава, Слав, Слава, Славей, Славейка, Славейко, Слави, Славка, Славчо, Станислав, Станислава, Съби, Събина.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448