Депутатите решиха да не забраняват напълно рекламите на хазартни игри

България 03.04.2024 13:24 Снимка: ДНЕС+

Депутатите решиха да не забраняват напълно рекламите на хазартни игри

Рекламите на хазартни игри няма напълно да бъде забранен, решиха депутатите на първо четене. Внесените промени в Закона за хазарта предвиждат промени в регистъра на уязвими лица, увеличение на вноската за социално отговорно поведение, като тя да стане процент от направените залози.

От „Възраждане“, които са вносители,предлагат разпределението на парите от вноската да бъде за спортните клубове, олимпийска подготовка на спортистите, управление и изграждане на спортни съоръжения. Предвижда се да се увеличат данъците и ставката и да сa еднакви за всички видове хазартни игри, като навсякъде облагането да е 15% върху залозите.

Подкрепа обявиха от групите на БСП и ИТН.

Гроздан Караджов от ИТН заяви: „Управляващите от ПП, но и финансовият министър Асен Василев подпомагат хазартните фирми.

Той коментира, че НАП се вълнува от айраните в баничарниците, но не и от хазарт. Даде пример с промените в държавния бюджет, с които таксата от 15% върху оборота бе заменена с 20% върху разликата между приходите и изплатените печалби, което намалило драстично сумата, която дължат организаторите на хазартни игри.

Според Димо Дренчев в страните, на които ние се стремим да приличаме, никъде нямало толкова много реклама. Телевизиите зависели от хазартната реклама, и затова била отровна медийната среда, смята още той.

Според Румен Гечев от БСП темата с хазарта била поставена от левицата. Любен Дилов-син от ГЕРБ посочи, че забраната на рекламите няма да спре средата, в която се развива хазарта: „Хазартът е вселена от зависимости - много и сложни. Забраната му не я прави тази вселена по-малка, просто я превръща в тъмна вселена“.

Според него трябва да се направи изцяло нов законопроект, като приходите от такси за хазарт да се насочват към общинските спортни клубове. Според Дилов хазартните машини трябва да бъдат проверявани и от потребителски организации.

Новото облагане за хазарта бе обявено изненадващо на извънредно заседание на бюджетната комисия на 17 декември миналата година.

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027