Държавата ще плаща част от сметката за тока - пази ни от високи цени

България 19.09.2023 09:51 Снимка: ДНЕС+

Държавата ще плаща част от сметката за тока - пази ни от високи цени

1,4 млрд. лева трябват, за да се покрие разликата при либерализацията, иначе може има да двойно поскъпване от юли 2024 г.

Държавата ще плаща частта от сметката за тока, която надхвърля определен таван. Новият механизъм, който ще пази домакинствата от високи цени, е записан в промените на Закона за енергетиката, приети от депутатите на първо четене в понеделник. А защита се въвежда заради планираната пълна либерализация след близо 2 години.

Същият механизъм в момента действа за бизнеса. При него се определя максимум на цените, над който разликата се поема от държавата. В момента за компаниите той е 200 лева. Когато цената на борсата го надмине, горницата се изплаща от фонда за енергийна сигурност.

След пълната либерализация на пазара схемата за компенсациите ще важи и за битовите потребители, пише в новите текстове. Таванът ще се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Според приетите промени домакинствата трябва да купуват тока от борсата от 1 януари 2026 г. До тази дата те ще плащат по регулирани цени, както е в момента.

Разликата между пазарните цени и тези, определяни от КЕВР за домакинствата, ще бъде покривана пак от фонда за енергийна сигурност. Ако котировките на борсата са по-ниски от регулираните, крайните снабдители или търговците ще внасят разликата във фонда.  Отпаднало е първоначалното изискване крайните снабдители да купуват 60% от енергията за бита от нискоемисионни производители - ВЕИ и АЕЦ “Козлодуй”.

Други промени предвиждат НЕК вече да не е обществен доставчик, тоест няма да прави микса от електроенергия от централите, който да отива за домакинствата.  Отпадат текстовете, че КЕВР определя квоти за производители за регулиран пазар.

Няма вече да се взема ток на ниски цени от АЕЦ “Козлодуй” и от вецовете на НЕК, който даваше близо 40% от количеството за домакинствата. Останалата електроенергия е от американските централи, а и от държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”. За нея фондът също плаща компенсации. Така и в момента той подпомага домакинствата с около 800 млн. лв. на година. Остава да се намерят още 600 млн. след премахване на квотите, защото според шефа на КЕВР Иван Иванов са нужни 1,4 млрд. лв., за да се покрие разликата между цените.

Заради поевтиняването на тока обаче парите във фонда са намалели. За да гарантира постъпленията, правителството вече въведе таван на приходите на производителите на ток, над който разликата отива във фонда. Смята се, че с тази стъпка така наречената банка на енергетиката ще се капитализира.

Неофициално се коментира, че таван на приходите ще има, докато е нужно. Защото цената на микса на НЕК за бита сега е 115 лв. за мегаватчас при средногодишна на борсата от 250 лв. Това означава, че без плащане на компенсации на енергото токът за домакинствата ще поскъпне двойно още от 1 юли догодина.

Председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че не трябва да се спекулира, че либерализацията на пазара на електроенергия за бита ще е непременно от 1 януари 2026 г. И обясни защо - в нито един свой документ ЕС не фиксира точна дата за излизането на битовите потребители на свободния пазар. Той даде пример с негативния  ефект от либерализацията в Румъния.  Само че в проекта е записано, че регулираните цени ще важат до 31 декември 2025 г.

Не толкова дипломатичен е енергийният експерт Иван Хиновски. Всъщност Българският енергиен и минен форум в свое становище вече поиска удължаване на срока за либерализация с 2-3 години. Хиновски заяви, че изпращането на домакинствата на свободния пазар ще е равно на апокалипсис.  Даде пример с две провинции в Германия, в които са освободили пазара, което довело до бунт и се наложило да се върнат към регулирани цени, докато подготвят две години либерализацията за бита. 

Според Хиновски заедно с либерализацията трябва да се направят дигитализация на мрежата и нови тарифни политики, което изисква големи инвестиции. Трябвало и стратегия как ще се интегрират мрежите. Има много работа по разработване на нормативните документи за енергийно бедните и уязвимите потребители - поне една година, заяви той. Общините трябвало да се включат в регистрацията на тези потребители, не можело от София да кажат кои са енергийно бедните в Бухово например. 

След приемането на първо четене депутатите имат 4 седмици за предложение за още промени, преди да гласуват окончателно новите текстове. А либерализацията на пазара на електроенергия е едно от условията за получаване на втория транш от близо 1,4 млрд. лв. по плана за възстановяване.

След уредите за парно идва смяна и на електромерите

Подмяна на електромерите с умни, които да отчитат потреблението на ток в реално време. Това предвиждат промените в Закона за енергетиката, които парламентът гласува на първо четене в понеделник. Така за домакинствата идва нова вълна за смяна на уреди. Първата започна с тези за отчитане на парното и водомерите за топла вода. Най-голямата подмяна ще е догодина - на 48% от уредите. До 1 януари 2027 г. всички те трябва да осигурят възможност за дистанционна връзка и отчитане.

За електромерите обаче срок не е посочен. Тяхната смяна е обвързана с въвеждането на интелигентни мрежи. В противен случай изпадаме в ситуация като да имаш 5G смартфон, но да не ти предлагат такава услуга, коментира енергиен експерт. И не е далеч от истината, защото електроразпределителните дружества от години подменят уредите за измерване с умни. При едно от тях вече над 80 на сто от клиентите им са с такива, при други е над 50%. На сегашния етап обаче ползата е единствено, че тези електромери може да се отчитат дистанционно.

А целта на интелигентните мрежи и уреди е всеки абонат, след като бъде изкаран на свободния пазар, да може да управлява потреблението си. Това ще става чрез компютър или мобилно приложение. Хората ще имат информация за цените на борсата по часове и това ще им дава възможност да преценят кога да включват и изключват уредите вкъщи. Ако токът е най-евтин по обяд, тогава ще се пускат печка, пералня, миялна машина, отопление или охлаждане. Вечерта вече ще е по-скъп, тогава може да се ползват само телевизорът и осветлението.

Промените в Закона за енергетиката предвиждат КЕВР да извършва оценка на разходите и ползите от въвеждането на интелигентни системи. А също и график кога да стане, за да няма рязко поскъпване на тока. Защото електромерите са собственост на разпределителните компании и кампания по тяхната масова смяна веднага ще се отрази на сметките на домакинствата. Промените предвиждат електромерите да измерват действителното потребление, а клиентите лесно да прочетат показанията и онлайн. Всеки потребител можа и сам да си купи такива.

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993