Д-р Миндов: София навлиза в тъмночервената зона, COVID тестовете не са меродавни

България 09.10.2021 11:00 Снимка: ДНЕС+

Д-р Миндов: София навлиза в тъмночервената зона, COVID тестовете не са меродавни

Новите случаи на COVID-19 нарастват с всеки изминал ден, а София се приближава към тъмночервената зона. Това коментира пред НОВА д-р Георги Миндов - председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари

Според него голяма част от тестовете за коронавирус не са надеждни.

„Оказва се, че бързите или PCR тестове не са меродавни, защото хора с категорични симптоми на коронавирус излизат отрицателни. Аз нямам обяснение. Или първият тест е бил фалшиво положителен, или вторият – фалшиво отрицателен. Някъде има грешка в системата. Има много хора, които въобще не стигат до тестове. Има родители на деца, които масово отказват да тестват детето си. Нараства броят на заболелите. Надяваме се този тренд да се обърне, но кога ще стане, дали сме в началото или края на вълната, никой не може да каже”, обясни д-р Миндов.

По думите му трудно можем да различим дали сме болни от коронавирус или от грип, като все пак отбеляза, че при COVID-19 се чувства изключително силна отпадналост.

„Относно идеята у нас да бъдат въведени здравни сертификати за посещение в заведенията общопрактикуващият лекар изрази мнение, че подобно намерение със сигурност ще повиши цената на фалшивите сертификати и призова колегите си да не издават такива, защото това е престъпление и е подсъдно.“, каза още той.

„Като цяло децата лесно го изкарват вируса. Най-голям е пикът при децата до 1 година, т.е. в кърмаческа възраст“, обясни д-р Миндов.

По думите му допреди седмица заетостта на болничните легла в страната е била около 76%. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448