Д-р Иван Колчаков: Неваксинираните стават съучастници в убийство

България 17.10.2021 14:26 Снимка: ДНЕС+

Д-р Иван Колчаков: Неваксинираните стават съучастници в убийство

Неваксинираните стават съучастници едва ли не в убийство, защото поддържат веригата на пандемията. Това заяви в интервю за БГНЕС д-р Иван Колчаков, анестезиолог в УМБАЛ "Софиямед". "Резервоарът" на хората, които не са ваксинирани, е мястото, където се раждат новите щамове. Ние живеем в едно общество, не сме на отделен остров. Има правила на обществото и те трябва да бъдат спазвани. Ако не се спазват, трябва да се плаща цената на това. В България това не се прави и се плаща най-високата цена - загуба на човешки живот. Вече имаме над 20 хил. българи починали в пандемията от коронавирус", припомни медикът.

Той предупреди, че в поредния пик на заболяването болниците са препълнени и все по-трудно се намират свободни легла. "Освобождаване на легла в пика има само по две причини - или оздравял и изписан, или починал", заяви той.

"В Дания вече няма мерки, има минимална заболеваемост, но всичко вече е на пълни обороти - икономика, туризъм, култура, социален живот", даде за пример лекарят, който прогнозира здравната криза в България да се задълбочи още повече заради ниския процент на хората с ваксини. "Бизнесът трябваше да подтикне работещите навсякъде да се ваксинират", смята д-р Иван Колчаков.

В България по принцип не се спазват правила. Вторият трагичен факт е последното ни място по ваксинация в Европейския съюз, което веднага ни изведе на първо място по брой починали на 1 млн. население. Тези две констатации показват, че всеки народ сърба това, което сам си е надробил. Не спазваш мерки и правила, не се възползваш от достиженията на цивилизацията и науката, на компетентното мнение на специалистите - международно и български, като нация, а и като отделни хора и семейства плащаме много висока цена".

В Германия казаха следното нещо: Човек, който заболее и не е ваксиниран, ние ще го лекуваме хуманно в здравното заведение, но болнични няма да му бъдат изплатени. В Европа има всякакви мерки, които карат този, който не се съобразява с правилата, да плаща, без да е задължително на пръв поглед. В България трябва да се научим всеки, който се прави на много "умен" да плаща цената, смята д-р Колчаков./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448