Бум на вирусен конюнктивит: Не на самолечението, съветват специалисти

България 05.04.2024 13:35 Снимка: ДНЕС+

Бум на вирусен конюнктивит: Не на самолечението, съветват специалисти

Личните лекари сигнализират за бум на вирусните конюнктиви и съветват да не се самолекуваме. Какви са причините и как да разпознаем заболяването, което се предава много лесно?

"Като цяло различни вируси могат да предизвикат тези конюнктивити. Една от най-честите причини са аденовирусите, тъй като лесно се разпространяват, особено в детски колективи. Децата често не си мият ръцете, пипат си очите, устата. Заразяването става чрез респираторни секрети и по фекално-орален механизъм. Така че лесно се предават, особено пак повтарям в организирани колектив", каза в "Денят започва" д-р Христиана Бацелова - вирусолог УМБАЛ "Свети Георги".

Вирусологът добави, че именно сега е сезонът на аденовирусите и няма нещо по-необичайно в сравнение с изминали години. Тя посъветва пациентите да не предприемат самолечение.

"Не е добре да се самолекуват пациентите, защото зачервяване на очите може да има и при морбили. Така че, ако зачервяването на очите е придружено с друга симптоматика като повишена температура, болки в стави и мускули, отпадналост, задължително трябва да се потърси медицинска помощ", посъветва д-р Бацелова.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361