БСП, ДПС, ДБ и „Мутрите“ избраха Ива Митева от ИТН за шеф на парламента

България 15.04.2021 13:11 Снимка: ДНЕС+

БСП, ДПС, ДБ и „Мутрите“ избраха Ива Митева от ИТН за шеф на парламента

Ива Митева от „Има такъв народ“ стана председател на 45-ия парламент. Тя получи поста с гласовете на БСП, ДБ, ДПС и „Изправи се! Мутри вън!“. Водещата първата политическа сила ГЕРБ гласуваха „въздържали се“.

За нейни заместници бяха избрани шестима представители от шестте парламентарни партии: Цвета Караянчева от ГЕРБ, Виктория Василева от ИТН, Кристиан Вигенин от БСП, Мукадес Налбант от ДПС, Атанас Атанасов от ДБ и Татяна Дончева от ИСМВ.

Новата председателка получи поздрави за избирането си от всички парламентарни групи и заяви, че е изключително развълнувана.

„С голямо вълнение заставам пред вас, на тази трибуна, заради доверието, което ми оказвате. Осъзнавам отговорността и очакванията на всички ви да намерим най-вярната посока, за да отговорим на предизвикателствата на днешната усложнена реалност. Поздравявам всеки един от вас с избора му за депутат в 45-ото Народно събрание. Убедена съм, че ще работим достойно за авторитета на този парламента. Надявам се към опита и знанието на доказалите се професионалисти, да добавим младостта, енергията и новаторския дух на новоизбраните колеги. Към нас и нашата работа са обърнати очакванията на избирателите за изпълнение на предизборните програми, за ясно, предвидимо и стабилно законодателство. Дело, не на каприза на минутата, а плод на здраво обмисляне и всестранно разглеждане, както казва Тодор Икономов“, каза още Ива Митева.

Малко изненадващо, Слави Трифонов, който в момента се води карантиниран и болен от коронавирус, не се включи дори и онлайн в гласуването на кандидатурата на собствената му партия./tribune.bg

CHF CHF 1 1.78192
GBP GBP 1 2.27388
RON RON 10 3.96962
TRY TRY 10 1.9401
USD USD 1 1.60709