Ива Митева: Коя е новата шефка на парламента?

България 15.04.2021 13:14 Снимка: ДНЕС+

Ива Митева: Коя е новата шефка на парламента?

Новата шефка на Народното събрание Ива Митева досега не е била публично лице, но е много добре позната в парламентарните среди като човек с голям юридически опит.

Ива Митева Рупчева е родена в Разград.

Завършила е висше образование в СУ "Св. Кл. Охридски" през 1996 г.

Отчислена е с право на защита като докторант по докторска програма "Конституционно право на РБългария" в Институт за държавата и правото към БАН.

Професионалният си стаж е започнала през 1998 г. в Министерството на правосъдието.

От 2000 г. е назначена в Народното събрание и е преминала през всички стъпала в парламентарната администрация от държавен експерт до директор на Дирекция "Законодателна дейност и право на ЕС".

Била е член на експертните екипи за подготовка на предложение и обсъждане на промени в конституцията.

От 2007 г. активно участва в изработването на промените в изборните закони като член на експертните екипи за изработването на Изборен кодекс и приемането на нов Изборен кодекс.

От 2017 до 2019 г. е лектор по практическо нормотворчество в програмата за следдипломна квалификация на Института за публична администрация и СУ.

Хоноруван преподавател в НБУ, департамент "Право", курс "Практическо нормотворчество".

Митева познава в детайли работата на парламента. Тя е участвала в писането на всички парламентарни правилници в последните мандати и е наясно с процедурите в работата. През нея са минали всички основни закони в държавата през последните години. Бе дясна ръка на депутатите в изработването на промените в изборното законодателство в не един парламент.

Тя стана депутат от “Има такъв народ” като втора от столичния 23-и МИР, където водач е проф. Андрей Чорбанов.

Тъй като през годините е работила добре с депутати от всички парламентарни групи, при това не само от правната комисия, затова кандидатурата ѝ събра такава внушителна подкрепа./24 часа

CHF CHF 1 1.78192
GBP GBP 1 2.27388
RON RON 10 3.96962
TRY TRY 10 1.9401
USD USD 1 1.60709