Божидар Божанов: До края на годината ще има електронна идентификация

България 06.07.2022 19:07 Снимка: ДНЕС+

Божидар Божанов: До края на годината ще има електронна идентификация

Каквото и да се случи с политическата обстановка, влакът е тръгнал и освен ако някой съвсем съзнателно не го спре, електронна идентификация до края на годината ще има. Това заяви министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов пред депутати от ресорната парламентарна комисия. Той информира, че „Информационно обслужване“ вече работи по съответната система.

Електронната идентификация беше посочена от министъра в оставка и като една от целите, които са си поставили от Министерството на електронното управление, което беше създадено при структурирането на сегашното правителство. В отговор на въпрос на депутата Никола Димитров от „Възраждане“ дали е доволен от работата си дотук, Божанов каза, че винаги може и повече, а някои неща се случват по-бавно. С електронната идентификация сме по-напред от предишния цял мандат, коментира още той.

 

В отговор на въпрос на депутата Александра Милчева от „Продължаваме Промяната“ Божанов коментира, че предвид политическата обстановка докладът относно дейността на „Информационно обслужване“ се е забавил. „Имаме паралелно с това проект на изменение на Закона за електронното управление, който все още не сме качили за обществено обсъждане отново заради неясния хоризонт, но той включва цялостно изменение на нормативната уредба за системна интеграция“, посочи той. И уточни, че целта е да се изясни по-детайлно работата на „Информационно обслужване“, съобщи БТА.

Комисията прие промени в Закона за достъп до обществена информация, свързани със задължение за въвеждане в българското законодателство на изискванията и мерките, описани в Директивата за отворени данни. Вносителите на законопроекта от Министерския съвет уточняват, че директивата е създадена с цел насърчаване от страна на Европейския съюз употребата на данни в машинночетим отворен форма. Директивата налага и допълнения на нормативната уредба по отношение на предоставянето на достъп в реално време до динамични данни посредством подходящи технически средства, посочват от МС. Министърът в оставка каза, че срещу страната ни има наказателна процедура заради това, че се е забавило въвеждането на директивата.

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993