Александър Йоловски: Няма хора за киберсигурност

България 08.02.2024 18:25 Снимка: ДНЕС+

Александър Йоловски: Няма хора за киберсигурност

Системни слабости в електронното управление вижда ресорният министър Александър Йоловски въпреки многото услуги. Има дублиране на услугите. 2115 са електронните услуги. Това стана ясно от думите на електронния министър Александър Йоловски по време на заседание на Комисията по електронно управление и информационни технологии в Народното събрание.

Според него не можем да играем децентрализирано за киберсигурността. Той предлага централизация на процеса.

Това са изключително важни въпроси държавата да харчи по-малко и да получава повече, обясни пред депутатите в ресорната комисия той. Редица услуги трябва да са автоматизирани.

Няма хора, които да се занимават с киберсигурност, притеснен е министърът. Като цяло страдаме от липса на кадри, отчете Александър Йоловски.

От ИТН поставиха въпроса за заплахите от Кирил Петков и че ПП-ДБ не искат да е част от властта след ротацията. Не кога да вляза в детайл, сподели министърът.

Той се обяви за открити процедури. Това ще доведе до по-високи отстъпки и по-ниски цени. Не можем да харчим като държава твърде много, смята Йоловски.

Доволен съм от изпълнението на правителствената програма, каза той. А оценката дали ще остане или не щели да направят премиера и вицепремиера. Иначе животът му не зависел от това дали ще е министър. Разбира се и партиите щели да имат своето мнение.

CHF CHF 1 1.97399
GBP GBP 1 2.29881
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.58453
USD USD 1 1.79731