Борислав Сарафов издържал теста - спазил закона

България 28.07.2021 09:04 Снимка: ДНЕС+

Борислав Сарафов издържал теста - спазил закона

Националната следствена служба няма законова компетентност да образува наказателно производство срещу когото и да било, независимо дали е главен прокурор, или редови гражданин. Това заяви пред Нова телевизия зам.-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов.

Той обясни, че около обяд е постъпил сигналът от вътрешния министър Бойко Рашков, а следобед той го е изпратил по компетентност на Специализираната прокуратура.

"Както иска да го определя сигнала. Независимо дали е тест за смелост, сме длъжни да спазим закона", заяви Сарафов по повод коментарите на вътрешния министър, че това е тест за смелост.

На въпрос дали го притеснява, че това е сигнал срещу главния прокурор, той изтъкна, че от 27 години работи в Следствието и Прокуратурата и ако е имал притеснения, е нямало да работи тази работа.

"Когато човек спазва закона, няма основание да се притеснява от каквото и да било. В конкретния случай, именно спазвайки закона, съм длъжен да изпратя този сигнал на компетентната прокуратура", отбеляза Сарафов.

Припомняме, искането на Бойко Рашков зам.-главният прокурор да разследва началника си Иван Гешев идва дни, след като Висшият съдебен съвет намери за неправомерна самата процедура по отстраняването на главния прокурор, като гласува да я остави "без разглеждане"./NOVA

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448