Борислав Сарафов иска бившият апелативен прокурор на Варна да бъде уволнен и като магистрат

България 30.08.2023 10:19 Снимка: ДНЕС+

Борислав Сарафов иска бившият апелативен прокурор на Варна да бъде уволнен и като магистрат

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов предлага бившият прокурор от варненската Аперативна прокуратура да бъде изцяло уволнен. Владимир Чавдаров е обвиняем за притежание на бойни патрони без разрешение. При обиските през лятото се говореше за големи суми пари, намерени при него, и за сигнали за корупция и рекет срещу него.

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов внесе предложение до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за налагане на дисциплинарно наказание – дисциплинарно освобождаване от длъжност, на Владимир Чавдаров – прокурор в Апелативна прокуратура-Варна, съобщават от прокуратурата.

Владимир Чавдаров е предаден на съд с обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП), внесен в Софийски градски съд (СГС) на 24.08.2023 г. Той е привлечен към наказателна отговорност за това, че в качеството си на апелативен прокурор на гр. Варна е извършил престъпление по чл. 339, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, като е държал в апартамент в гр. Варна голямо количество (335 бр.) боеприпаси за огнестрелно оръжие, без да има надлежно разрешение за това.

Във връзка с образуваното срещу прокурор Владимир Чавдаров досъдебно производство с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от 15.08.2023 г. същият е отстранен временно от длъжност за срок от 4 месеца до приключване на наказателното производство срещу него.

В предложението на главния прокурор за дисциплинарно освобождаване на Владимир Чавдаров като прокурор в Апелативна прокуратура-Варна се посочва, че установеното държане без надлежно разрешение на голямо количество боеприпаси, както и последвалите действия по привличане на магистрата в качеството на обвиняем и предаването му на съд за извършеното, са широко отразени в националните медии и електронни сайтове в негативен за него и Прокуратурата на Република България аспект.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648