Боил Банов: Не виждам основание за вето на Закона за филмовата индустрия

България 23.02.2021 11:37 Снимка: ДНЕС+

Боил Банов: Не виждам основание за вето на Закона за филмовата индустрия

Не виждам основание за вето на Закона за филмовата индустрия. Това каза министърът на културата Боил Банов пред Би Ти Ви по повод писмо от филмови дейци, които настояват президентът Румен Радев да наложи вето на Закона за филмовата индустрия.

Все пак  това е в правото на президента. Важни промени се приеха в Закона за киното, които донесоха повече средства и дават възможности за развитието на цялата индустрия. Основната задача е изпълнена – в пъти повече средства за кинопроизводство и разпространение в страната, обясни министърът.

Трябва да се говори конкретно какво е притеснителното в този закон. Внесе се едно предложение за финансиране на сериали, но мисля, че текстовете са балансирани. Парите за кинопроизводство не могат да бъдат пипани. Те са в отделна форма. Трябва да се говори текст по текст. Схемите досега са запазени каквито са плюс увеличение с 10 млн. Това са гарантирани средства. Остават и финансовите комисии. Киното от 2003 г. чака промени в този закон. Когато тръгнат нещата с повече средства, хората ще разберат, че е добре за бранша, допълни той.

С колегите сме работили 2 години с цялата гилдия по този законопроект. Едно от ключовите неща са стимулите за тези, които снимат филми. С въвеждането им вдигнахме с 12 млн. лв. парите за кино, поясни министърът.

Мисля, че в началото предложените текстове в парламента бяха малко недомислени, но в последствие се изчистиха. Сега са балансирани. Аз не съм в парламента, работя по текстовете докато се внесат. След това съм контактувал с гилдията, но законодателният процес не е моя работа.

Винаги вземам позиция от гледна точка на гилдията и съм бил за това да имат възможности за повече работа. Правихме срещи между четенията с колеги от бранша. Те даваха съображения, много неща се уточниха и изясниха и станаха приемливи за тях. Кое не е добре в закона, кой текст е ретрограден и кой причинява някаква драма в конкретен творец?

Законът е много всеобхватен. На президента ще му бъде трудно да върне този закон, защото трябва да има основание, не може да бъде по принцип, заяви Банов.

Много се застъпих по посока на отчетността и прозрачността още докато се работеше по закона. Добавените от народните представители също са в тази посока. Има контрол на всяко ниво и ясни параметри, експертни комисии, които да оценяват, вкара се и контрол след произвеждането на даден филм. Одобрявам закона. Има неща, които мога да коментирам, но те са конкретни.

Смущава ме точката за зрителите, защото по принцип европейското кино има по-малко зрители и всякаква постановка за това, че ще трябва да има определен брой зрители, за да се кандидатства пак, е притеснителна. Но зрителите са направени символична бройка, въведоха се и критерии за кандидатстване след участие на фестивали. Има сериозен баланс и само практиката и времето ще покажат как ще действа законът.

Излязохме от малкото финансиране, когато е тихо, но трудно се случва нещо. Сега е много шумно и много позиции се изразяват. Има 15 млн. лв. базови за стимули за кинопроизводство. Има 26 млн. вече за производство на българско кино. В тази среда ще започнем да говорим и за изкуство и приоритети.

Ще има много мнения, но ще се случват и неща. Има европейски директиви, които много ясно казват какво изкуство се подкрепя. Те се следват и с текстовете в този закон. Европа финансира авторските филми. Оставени са достатъчно критерии, за да може качественият сериозен продукт да върви напред. От тази гледна точка не мисля, че има притеснения, заяви още Банов.

По думите му на този етап, ако има вето на президента, няма да помоли за преразглеждане.

Това са нови средства и нов начин. Трябва да се поработи, за да се види дали има нещо, което трябва да се промени. На думи и на мнения от сорта "Аз харесвам, аз – не" не става. Трябва да се поработи. Реални притеснения няма.

В сферата на изкуствата от 500 души има 480 различни мнения. Това е характерни за хората на изкуството. Важно е как ще тръгнат нещата. Сега има условия за развитие. С голямо уважение съм към колегите, за да кажа, че това е писмо заради предизборната кампания. Това писмо го чета като червена лампа. Когато тръгнем да изпълняваме закона, трябва да бъдем много внимателни и да видим къде са прави част от тези хора, за да свършим работата си дългосрочно.

С връщане на закона няма да стане. За народните представители не мога да кажа дали ще подкрепят едно вето на този закон, но аз не виждам основание за вето и съм готов да споря с всеки, който разговаря текст по текст, допълни той./БНТ

CHF CHF 1 1.76998
GBP GBP 1 2.26283
RON RON 10 4.01097
TRY TRY 10 2.21873
USD USD 1 1.62606