Богомил Николов: Евтината риба не винаги е качествена

България 06.12.2021 11:34 Снимка: ДНЕС+

Богомил Николов: Евтината риба не винаги е качествена

„Евтината риба не винаги е качествена“, каза пред БГНЕС Богомил Николов, председател на асоциация „Активни Потребители“.

„Акцентът на Никулден пада върху рибите. В България на почти всеки празник има специфичен продукт, който е на фокус. Тогава се получава една особено ситуация, където или има много стока на пазара, а понякога има дефицит, когато има прекалено много стока пък възниква риск от залежаване и предлагане на развалени продукти. Потребителите трябва да се доверяват на познати търговци, а не просто да гледат най-ниската цена“, каза той.

Рибата е рисков продукт и трябва да се внимава много, за да се избегнат неприятности.

„Рибата е един от най-рисковите продукти, когато започне да се разваля, може да донесе тежки здравословни щети върху хората. Голяма част от рибата в България не е прясна, а дълбоко замразена. Тя не би трябвало да е опасна, но има значение колко време е стояла размразена. Големият риск не е 5-ти и 6-ти декември, а няколко дни след това, когато може да попаднем на непродадена стара продукция“, предупреди Николов.

При нередност е важно да сигнализираме отговорните институции.

„Ние от години казваме, че оценката на риска не е на ниво. Няма контролен орган на света, който да покрие всеки един магазин. Важно е ограничените ресурси да се използват правилно. Трябва да се проверява в най-рисковите места, като за целта оценката на риска е нещо важно, за да може да се улучват проблемните места. Важно е потребителите да сигнализират за нередности, ако не го направим, няма как да очакваме, че контролните органи ще се справят сами. Това е много наивно. Трябва да сме по-активни. Ние сме най-добрият контрольор на пазара“, заяви специалистът.

В последните пандемични месеци сигналите са намалели, а по-активни са възрастните хора.

„За жалост сигналите много паднаха. Покрай пандемията нещата се промениха. Хората излизат по-рядко и затова има застой. По-активни са възрастните хора“, сподели Николов.

Етикетите често са подвеждащи.

„Етикетите са нещо, което е относително добре. Ежедневно виждаме проблеми и пропуски в тях, но те са много малко на фона на стотиците видове стоки на пазара. Важно е хората да ги четат . Означаването на срока на годност може да става по два начина, което обърква хората. Единият е „най-добър до“, другото обозначение е „използвай до“. Едното е срок на годност, а другото срок на качество. Пакетче солети може да бъде консумирано много след изтичането на срока за годност. Това обърква много хора“ заяви Николов.

Пластмасовите опаковки са вредни и трябва да бъдат избягвани.

„Най-рискови са пластмасите. Ние забравихме доброто старо стъкло, което е един от най-безвредните материали, а го заменихме с пластмаси, които са по-евтини“, завърши Богомил Николов./БГНЕС

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648