Бившият шеф на ДКК: Корупционният натиск беше всекидневен

България 04.09.2023 08:43 Снимка: ДНЕС+

Бившият шеф на ДКК: Корупционният натиск беше всекидневен

Това беше всекидневие и винаги идваше от високи нива. Така отговори на въпрос имало ли е корупционен натиск, докато е бил шеф на Държавната консолидационна компания бившият й директор Венцислав Димитров по Нова тв. Той не конкретизира точно какъв е бил натискът, но заяви за опит на настоящия министър на икономиката (Богдан Богданов - б.р.) да кадрува с негови хора.

Димитров заяви, че това е било много елегантно направено, но той е отговорил, че си има ред, конкурси, комисии и т.н. Той смята, че това е една от причините за бъде освободен. Исканото назначение е било за пост в "Еко антрацит", дъщерно дружество на ДКК. Сега този човек бил част от  борда на консолидационната компания.

Бившият шеф обясни, че "Еко антрацит"  е свързано с друго дъщерно дружество на ДКК - "Монтажи" и се свързва с тъй наречените вътрешни възлагания. Те, според Димитров, са начин да се заобиколи Закона за обществените поръчки. 

По повод високите заплати, вземани от мениджмънта, той заяви, че това се определя от високите резултати. Водещата го репликира, че това е от работата на заводите за военна продукция, свързано с войната в Украйна.  Димитров заяви, че това е нормативно определено и ако държава иска да го промени, може да го направи.

По повод 20 000 лв. представителни пари той уточни, че става дума за предишния мениджмънт на "Ел Би Булгарикум", а не за него. В ДКК не съм взел нито лев за представителни нужди, не съм се възползвал от тях, каза още той. 

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482