Бензин и дизел поскъпват средно с по 3 - 6 ст. за последния месец

България 11.03.2024 13:55 Снимка: ДНЕС+

Бензин и дизел поскъпват средно с по 3 - 6 ст. за последния месец

За разглеждания едномесечен период цената на пропан-бутана остана на същите нива - 1,27 за литър

За последния месец бензинът е поскъпнал с 3 стотинки на литър (1,14 процента) с тенденция на застой на цената. Това показват данните на платформата "Фюело" (Fuelo), цитирани от БТА. Ако на 10 януари 2024 г. бензин A95 се е продавал за 2,63 лева за литър, днес средната му цена на дребно е 2,66 лева за литър.

Дизелът за месец е поскъпнал с 6 стотинки за литър (2,21 на сто), също с тенденция на застой на цената, според специализираната платформа. На 10 февруари литър от този вид гориво се е търгувал за 2,71 лева, а сега цената е средно 2,77 лева за литър.

За разглеждания едномесечен период цената на пропан-бутана остана на същите нива - 1,27 за литър. През този период е имало поскъпване само с една стотинка в 3 дни от месеца, но след това цената му се е връщала на същите нива.

За последния месец метанът е поевтинял с 14 стотинки за килограм или минус 6,03 процента. Тенденцията също е на поевтиняване. На 10 февруари метанът по бензиностанциите в страната е струвал 2,32 лева за килограм, а сега се продава средно за 2,18 лева за килограм.

Потърсен за коментар от БТА председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Светослав Бенчев предположи, че цените до Великденските празници ще се запазят около тези стойности, въпреки че по думите му е трудно да се правят прогнози. Той посочи, че цените на суровия петрол и на борсите на готови продукти се променят горе-долу в разумен интервал. Общо взето печалбата или загубата е минимална, каза Бенчев. На въпрос дали от 1 март има промяна в цените на горивата предвид окончателното отпадане на дерогацията (бел. реп. вносът на руски петрол) на "Лукойл Нефтохим Бургас", председателят на БПГА отговори, че това не е оказало никакво влияние. "Цените през последните 5-10 дни бяха в застой. Това поскъпване, което казахте, то се е случило даже преди 1 март", заяви Бенчев. Според него дали цените на горивата по бензиностанциите ще се повишат, зависи от пазара. "Ако нищо не се случи и няма поскъпване, не виждам защо и за Великденските празници трябва да има поскъпване", добави председателят на Българската петролна и газова асоциация. Според него всичко зависи от потреблението и от цената на суровия петрол.

Справка на БТА в сайта на "Фюело" показва, че на бензиностанциите на "Лукойл" бензин A95H днес поевтинява с 1 стотинка - до 2,64 лева за литър. Данните в специализираната платформа от последните 2 седмици показват, че на 1 март бензинът е струвал 2,63 лева за литър. При другите видове горива също не се забелязват съществени промени в цените на бензиностанциите на Лукойл".

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в петък се покачи леко до 83,08 долара за барел, информира днес петролният картел на сайта си. В четвъртък един барел се продаваше за 82,71 долара.

В същото време котировките на петрола увеличиха загубите си от миналата седмица в азиатската търговия днес заради бавното търсене от Китай, макар продължаващите геополитически рискове около Близкия изток и Русия да ограничават спада, информира Си Ен Би Си. Сортът Брент, който е референтен за Европа, отстъпи 48 цента или 0,6 на сто до 81,60 долара за барел. Американският лек суров петрол понижи цената си с 50 цента или 0,6 на сто до 77,51 долара за барел.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361