
България 20.07.2025 10:41 Снимка: ДНЕС+
Българският черен хайвер превзема света
Оказва се, че България е водещ производител на деликатеса и основен износител за Франция, както и Съединените щати. Япония също проявява голям интерес към българския продукт.
"Не знам защо хората се учудват. В България хайвер се произвежда от около 27-28 години. Този отрасъл се е развил и когато имаш един хубав продукт, нормално е той да намери по-поприще и да се възприеме и хареса и във Франция, където са големи консуматори на черен хайвер", обясни в „Събуди се” председателят на Асоциацията на търговците на черен хайвер в България Емил Арабаджиев.
По думите идеята на Асоциацията е да популяризира хайвера сред българите и те да знаят, че в страната се произвежда не само голямо количество, но и един от най-хубавите хайвери. Арабаджиев подчерта, че хората все повече "започват да се отварят към тази вкусна храна".
"Консумацията беше много малка преди години. В момента е значително увеличено количеството. Около 30 килограма на ден. Това е все още ограничено количество, но е с потенциал да расте", обясни той.
![]() |
1 | 2.09763 |
![]() |
1 | 2.25951 |
![]() |
10 | 3.85552 |
![]() |
100 | 4.16246 |
![]() |
1 | 1.67882 |
Последни новини
- 14:31 Каримански: Приемането на еврото е необратимо, службите се готвят да не допуснат фалшиви банкноти
- 14:19 Даниел Митов: Очаквайте все по-сериозен контрол по българските пътища
- 14:06 Катастрофа по пътя Чирпан-Стара Загора
- 13:54 Проф. Даниела Бобева: Има разлика в цените. Да насърчим добросъвестните търговци!
- 13:42 Гл. комисар Джартов: Под 50 са действащите пожари в страната
- 13:33 Показателите за бедност в България се влошават. Защо?
- 13:25 Berliner Zeitung: Сделката с Patriot разкри плана на Тръмп да осуети споразумението за Украйна
- 13:21 Ще запише ли България решителна победа срещу Иран