Българите не сигнализират за корупция заради липса на значим резултат, сочи проучване в 5 града

България 12.02.2024 16:21 Снимка: ДНЕС+

Българите не сигнализират за корупция заради липса на значим резултат, сочи проучване в 5 града

Липсва доверие към формалните общински канали за участие и не ги считат за особено полезни, привлекателни или резултатни, сочи анализът

Хората се отказват да сигнализират за корупция заради липса на значим резултат. Това сочат данните от проучване, което показва оценка на уязвимостите към корупция на общинско ниво в България. Анализът е изготвен след проучване в няколко общини у нас, автор е Международният републикански институт. Данните бяха представени на форум в София, на който участва министърът на правосъдието Атанас Славов, кметове и дипломати.

Според данните пет изследвани общини - Видин, Габрово, Добрич, Пловдив и Хасково, са създали редица канали, чрез които гражданите могат да изразяват опасения, да правят предложения и да дават мнения за общинските приоритети и планове. Въпреки подобренията в механизмите за гражданско участие, интервюираните, с опит във властта или в гражданското общество от всички общини, се отнасят песимистично към гражданското участие, пише в анализа, цитиран от БТА.

От интервютата личи, че хората са изгубили доверие в общинските формални канали за участие и не ги считат за особено полезни, привлекателни или резултатни, твърди проучването.

Снимка: БТА

Общините често работят с определена подгрупа от местни групи и организации на гражданското общество, било чрез възлагане на делегирани обществени услуги, подпомагане с малки субсидии, осигуряване на безплатно ползване на общински площи, или с партньорство в културни, социални и икономически инициативи, сочи анализът.

Според проучването привличането на гражданското общество към работата на общинската администрация и съвета е непоследователно, избирателно и изпълнено с подозрения за протежиране, клиентелизъм и пристрастност. Тези четири общи уязвимости представляват заплаха за почтеността на местната демокрация в България, пише в анализа.

Според авторите всички общини, включени в процеса за оценката на уязвимостите към корупция, спазват законовите изисквания за деклариране на имущество и конфликт на интереси и са въвели различни механизми - горещи линии, уебсайтове, специални комисии, чрез които гражданите могат да сигнализират за корупция.

Тези механизми обаче не се използват често, ако изобщо биват използвани, а в някои случаи интервюираните не знаят, че съществуват. Общинските служители невинаги отдават първостепенно значение на борбата с корупцията, привидно защото смятат, че тя е малко вероятна, се посочва в анализа.

Отразените в доклада мнения и опит на местните заинтересовани страни обаче съдържат опасения за корупция в най-различни форми, пишат авторите.

"Връзката между борбата с корупцията и местната власт е от ключово значени за демокрацията в държавите", каза Пол Маккарти - регионален директор на Международния републикански институт при откриването на форума "Борба с уязвимостите към корупция на общинско ниво".

Общините са най-близко до живота на хората и предоставят услуги - от почистване до образование, посочи Маккарти. Според него местните избори са нещо, в което малко гласове могат да променят драстично резултата. Именно на местно ниво демокрацията се чувства ежедневно, каза той. Корупцията може да изкриви демокрацията. Идеята за равно представителство може да бъде изкривена от външни въздействия и да отклони разпределянето на средства, посочи още Маккарти.

CHF CHF 1 2.02237
GBP GBP 1 2.32242
RON RON 10 3.93369
TRY TRY 100 5.44702
USD USD 1 1.79632