Ангелов за заделените втори дози: Взехме консервативно и далновидно решение

България 21.01.2021 12:17 Снимка: ДНЕС+

Ангелов за заделените втори дози: Взехме консервативно и далновидно решение

„Вие виждате, че фирмите постоянно си променят темповете на доставка и графиците. Ако ние бяхме избързали да направим всичките 35 хил. ваксини на Pfizer, нямаше да бъдем на това място в света по ваксинирани, заради които вие една седмица ни обяснявахте колко зле върви ваксинацията в България“. Това коментира на брифинга на щаба здравният министър Костадин Ангелов.

Той обърна внимание, че ако са били слушани идеи на недоволните от темпото, сме можели да се окажем в позицията на Италия. Местните власти там побързаха да поставят наличните си дози, очаквайки да направят реимунизацията с новите доставки на производителя.

Забавянето в графика доведе до невъзможност да се извърши задължителната реимунизация.

Италия вече обяви намерение да съди Pfizer за закъсняващите доставки, които объркват имунизационния ѝ план. Тази седмица не пристигнаха 29% от предварително договорените количества.

„Ние взехме едно консервативно, балансирано, далновидно решение – да ваксинираме толкова лица, че да осигурим и втората доза. И така ще вървим и занапред. Много пъти сме го казвали – във война сме, всичко се случва, всичко е възможно. Трябва да мислим няколко хода напред и го правим. Това е политиката, която водим“, коментира Ангелов.

Работи се за изграждането на имунизационните центрове и за мотивирането на тези лекари, които ще работят за слагането на ваксината, информира министърът./tribune.bg

CHF CHF 1 1.76742
GBP GBP 1 2.26632
RON RON 10 4.00678
TRY TRY 10 2.18524
USD USD 1 1.63832