Андрей Живков влиза в борда БЕХ без конкурс, рокади в АЕЦ "Козлодуй"

България 24.01.2023 09:08 Снимка: ДНЕС+

Андрей Живков влиза в борда БЕХ без конкурс, рокади в АЕЦ "Козлодуй"

Андрей Живков е избран за член на борда на холдинга, а подписалият спогодбата между АЕЦ-а и фирмите на Христов Ковачки Андрей Красночаров е сменен.

Бившият служебен министър на енергетиката Андрей Живков, който беше част от кабинетите на президента Румен Радев през 2021 г., е назначен без конкурс за член на съвета на директорите на Българския енергиен холдинг. Това е станало с решение на настоящия енергиен министър Росен Христов, взето на 19 януари, но подадено за вписване в Търговския регистър на 23 януари, съобщава „Капитал”.

Живков формално е назначен до провеждането на конкурсна процедура, като заема мястото на Жеко Жеков - назначен през ноември 2021 г., когато самият Живков беше служебен енергиен министър.

Пак на 18 януари министър Христов е взел решение и за още една смяна в енергийния холдинг - на мястото на назначения през май 2021 г. (след конкурси, проведени от ГЕРБ) Стелиан Коев е сложен, до провеждането на конкурс, Иво Иванов. За него се знае, че е участва в разнородни фирми, включително за водород и ВЕИ, като според публикация на fakt.bg е и дългогодишен служител на фонд "Земеделие".

Какви са мотивите за тези рокади не става ясно, но тя идва в момент, когато БЕХ провежда конкурси за нови директори в редица дъщерни дружества, а президентът Радев ще трябва да назначи нов служебен кабинет. Това ще подсигури контрола на президента над ключови постове в енергетиката за близко бъдеще.

Междувременно, на 20 януари, старият съвет на директорите на БЕХ (Живков и Тодоров още не са вписани) е взел решение за назначаване на ново ръководство на АЕЦ "Козлодуй". От документите става ясно, че това е резултат от проведени конкурси, за които обаче няма никаква публична информация - нито кой е участвал, кой е отстранен и кой е допуснат до избиране.

Резултатът е, че избраният през миналото лято от служебния кабинет нов директор на ядрената централа Георги Кирков, около чиято биография имаше много спорни моменти, е преназначен.

Неговият заместник Александър Красночаров, назначен по също време, този път не намира място в новия борд. Причини за това липсват, но именно подписа на Красночаров стои под спогодбата между АЕЦ "Козлодуй" и четири фирми от групата на Христо Ковачки, с която държавната централа се отказва от 129 млн. лв. неустойки и дори плаща 25 млн. лв. на фирмите.

На мястото на Красночаров в ядрената централа обаче влиза Свилена Николова. За нея има малко публична информация, но според Търговския регистър е била в управлението на "Енергоремонт - Козлодуй", "Енекод" и "АСМ - груп". Но документи от проведени обществени поръчки на АЕЦ "Козлодуй" от 2019 г. показват, че Николова е работила за "Дитсманн" - компанията, в чието ръководство е бил настоящият служебен министър Росен Христов, както и смятания за човек със силни позиции в сектора по време на служебната власт Теодор Осиковски.

CHF CHF 1 2.05315
GBP GBP 1 2.28325
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.85885
USD USD 1 1.81062