Американски дипломат: Надяваме се, че в България ще има правителство

България 05.06.2023 08:38 Снимка: ДНЕС+

Американски дипломат: Надяваме се, че в България ще има правителство

„Надяваме се, че ще има правителство в тази държава“, това каза специалният пратеник на Държавния департамент на САЩ, който координира противодействието срещу опитите за чуждо влияние чрез дезинформация Джеймс Рубин пред БТВ.

На въпрос дали американското правителство е съветвало по някакъв начин български политици или официални лица за подходи или назначения. Дипломатът отговори: Категорично не. Чух за тези твърдения. Това са абсолютни глупости. Разговарях с посланик Кенет Мертен, който ме увери, че никой в посолството не обикаля със съвети за конкретни политики или лица. Това са глупости.

„Когато се измислят подобни теории на конспирацията, бих искал да приканя хората да не забравят, че повечето теории на конспирацията не са истини", каза още Рубин.

Дипломатът допълни: Много рядко някой ще открие нещо потулено. Няма теории на конспирацията в модерния свят, които да са истинни. Това е нещо измислено от хората за преувеличаване и подвеждане.

„САЩ нямат позиция за това кои партии трябва да са на власт. Просто искаме да се сформира правителство възможно най-скоро, което да може да работи с нас по политики, които ни вълнуват. Политики, които обясняват ползите от членството в НАТО, ползите от членството в ЕС, причините за войната в Украйна“, заяви Рубин.

Той допълни, че американското правителство няма и предпочитания за това как да приключат изборите. „Ние имаме мнение не за партии, а за политики. Искаме да видим България, която е член на НАТО и на ЕС, държава, възползвала се от това, че е част от западното общество, да има правителство, което да говори за това, способно да реагира на лъжите, разпространявани за войната в Украйна, за предполагаемите щети, които са нанесени. От вашите партии зависи да решат какво ще правят - не от нас“, поясни Рубин.

Руби подчерта, че на Балканите има няколко по-уязвими за руската дезинформация страни, като сред тях са Черна гора, Сърбия, Македония и България. „Това са все места, където руснаците вярват, че ако могат да се намесят в информационното пространство, могат да извършват информационни операции“, допълни той.

Според Рубин, когато правителства като руското се опитват да наложат своите виждания върху обществата, това не е само комуникационен проблем, а заплаха за сигурността.

„Трябва да знаем, че за Русия информационното пространство е бойно поле, това е форма на държавна политика. Те действат на най-високо правителствено ниво - президентът Путин, съветниците му по вътрешна сигурност, министърът на външните работи - те планират неща, които да се кажат, неверни тези, които да проникнат в обществата ни, защото се надяват, че по този начин ще накърнят подкрепата за правителството на Украйна, например", казва пратеникът на Държавния департамент на САЩ.

CHF CHF 1 2.02299
GBP GBP 1 2.31547
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.61518
USD USD 1 1.81364