Адвокат настоява да не се сваля охраната на НСО от държавните личности

България 04.09.2021 09:33 Снимка: ДНЕС+

Адвокат настоява да не се сваля охраната на НСО от държавните личности

"Не мога да приема, че патриархът трябва да остане без охрана от НСО. Това е личност, която е обединяваща. Той представлява най-важната религия в страната, не можем да оставим този човек на частна фирма, това е въпрос на престиж и уважение", заяви Рангелов.

Така коментира решението на депутатите да свалят охраната на НСО от някои държавни личности адвокатът Людмил Рангелов в студиото на "Денят ON AIR".

Той очаква при окончателното гласуване да бъде върната охраната не само на патриарха, но и на главния прокурор, защото по презумпция това винаги е високо застрашена позиция.

Вярно, че тежката престъпност не е онази от 90-те години, но и сега се засягат големи интереси. Престъпността се измени - от трошене на кости и убийства премина в усвояване на ДДС и обществени поръчки. Лицата са същите, има по-малко трупове, но последиците за обществото са по-сериозни, каза той.

Адвокатът също така коментира съдбата на Специализирания съд и Специализираната прокуратура.

"Надявам се или въобще да не се стигне до второ четене или да се променят текстовете. От тези промени всеки се старае да извади политически дивиденти. Да закриеш нещо е много просто, но не трябва да се случва в рамките на този парламент. Парламентът е много раздробен и няма да се създаде добър законопроект, който да реши всички проблеми, произлизащи от закриването, заяви адвокатът. 

Той прогнозира забавяне на делата с поне една година, ако се стигне до закриването на специализираните институции.

Рангелов заподозря търсен ефект от новината за заплахата срещу председателя на НС Ива Митева.

"Може целта на лицето, което е отправило тази заплаха, да е била да предизвика този шум. Недопустимо е обаче МВР и прокуратурата да не си говорят. Прокуратурата няма ресурс да извърши проверка по този случай, но без участието на МВР нищо не може да се случи. Без диалог и комуникация не може да има резултати в борбата с престъпността", каза Рангелов./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448