850 души са проверени за носене на маски в София

България 28.06.2020 10:41 Снимка: ДНЕС+

850 души са проверени за носене на маски в София

Мисля, че носенето на маски не пречи на никого да си върши работата, да се разхожда и дори да посещава културни и спортни мероприятия. Проверените лица са над 850, които са и предупредени устно в периода 23-26 юни. Разчитам, че в София живеят интелигентни и отговорни хора. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БНР.

„Ясно е, че София е градът с най-много новозаразени почти всеки ден, включително и днес 28 от общо 112 души. Специалистите казват, че заразяването е от дифузен тип и не може да се локализира. Трябва по-строг контрол и да разчитаме на дисциплината на всеки от нас, каза Фандъкова.

Повечето случаи за радост са или леки, или без симптоми, което позволява болниците в София да се справят с тежките случаи, допълни тя.

Фандъкова обясни, че целта на мерките е да може системата ни на здравеопазването да издържи, лекарите и персоналът да могат да се справят и да се опазят. „Това е основната цел. Втора основна цел е да не се разпространява толкова много заразата и в същото време животът в града да продължава нормално“, каза столичният кмет.

Притеснена съм от събирането на много хора на едно място в затворени пространства, каквито са и дискотеките. Столична община не е съгласувала провеждането на такива балове, но факт е, че заповедта на министъра позволява 50% от капацитета на заведенията да са заети. Разбирам желанието на младите хора, че искат да се забавляват, но разчитам на това, че те си дават сметка , че е опасно и за тях, повече и за техните близки, допълни още Фандъкова./БНР

CHF CHF 1 1.83044
GBP GBP 1 2.17464
RON RON 10 4.03738
TRY TRY 10 2.51315
USD USD 1 1.72639