Още снимки:
test

Дечо Дечев не иска втори мандат като шеф на НЗОК

13.01.2020 09.27

Шефът на здравната каса Дечо Дечев няма да приеме втори мандат. Той напуска поста си на 12 март, когато изтича мандата му.

Малко преди това обаче той критикува остро екипа на министър Ананиев, както и предшественика му Петър Москов за приет закон с лобистки текстове, които забраняват на здравната каса да иска финансови показатели от частните болници, докато държавните и общинските отчитат как са похарчили парите си. Промените в закона, атакувани от Дечев, са обнародвани на 15 април 2016 г., когато здравен министър е Петър Москов.

Освен това частните болници са извадени от задължителните обществени поръчки, които се провеждат, когато се харчи обществен ресурс, което е довело до огромни девиации. Това позволява едно и също лекарство да се заплаща от касата в държавната болница на цена от 150 лв, а в частната от 1050 лв.

"Всеки греши, но разумният човек си вади изводи и не повтаря грешките си. Ние обаче един път пипаме котлона, втори път, трети път - животно да беше, щеше да се научи, че котлонът пари. Ние обаче не се научихме", коментира гневно той пред "Дарик".

Според управителя на НЗОК с обещаните 50 млн. лева от бюджета за заплати на протестиращите медицински сестри, отново "каруцата беше поставена пред коня".

Парадоксалното е, че това е предложено от хора, чийто професионален живот е минал в правене на бюджети и те би трябвало да знаят, че е невъзможно да се случи в един модел, в който приходите на една болница се получават на база дейност. "Оказа се, че няма как да се дадат тези 50 млн. лева и беше казано - да ги даде касата. Но как НЗОК да ги даде", зададе въпрос Дечев. Тъй като това е невъзможно без знанието на Касата се е тръгнало към увеличаване на цени на клинични пътеки.

Според Дечо Дечев така реално се наказват работещите болници.

Според шефа на НЗОК се налага "основен ремонт" на институцията, която по думите му не е адекватна на промените, настъпили в последните 20 години. 6 районни каси за цялата страна са достатъчни, а не 28, както е в момента. Той обаче е скептик, че една година преди парламентарни избори такава ревизия е възможна.

"Вече можем да говорим за една организирана система за отчитане на дейности, които са извършени или в по-малък обем, или изобщо не са извършени." Нужна е ревизия на броя на болниците, според Дечев, тъй като със съществуващия ресурс в по-малко на брой болници ще може да се обхванат повече дейности. Има вариант и да не се нарушава достъпът и качеството на лечението.

Дечо Дечев разкритикува и екипът на МЗ, който и тази година не е успял да завърши националната информационна система, провали се и внедряването на електронната борса за лекарствата, за пореден път и тази година темата за промяна на осигурителния модел бе отложена", продължи с острите критики той.

Много тревожно било положението с медицинските стандарти, правилата, по които се работи. "По фармако-терапевтични ръководства, които определят унисона на терапиите - също нищо не се направи", изреди още Дечев.

Освен това се бави в момента публикуването на Рамковия договор в "Държавен вестник".

Това затруднява работата на изпълнителите на медицинска помощ, тъй като с НРД бяха направени редица промени в сектора, които на практика не могат да заработят, докато договорът не се обнародва. Именно текстовете за разпределение на приходите по клинични пътеки обаче са и причината за забавянето, тъй като те първо трябва да са приети в закон.

Не е ясно колко време ще отнеме приемането на две четения на проекта, преди да може да се обнародват и новият закон, и рамковият договор и съответно да започнат да се прилагат.

За да се случи промяната в правилната посока, трябва да има унисон в действията на екипа на касата с екипа на министерството, посочи шефът на касата, визирайки, че сега такъв няма. /news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
12:26
За първи път учители в програмата “Забавно лято, грижовна есен”
12:20
Ефекти от“Властелинът на пръстените” влизат в музея на илюзиите във Велико Търново
11:12
Почина диригентът Лило Лилов
09:34
Ревизоро на място проверява цианидите в реките Юговска и Чепеларска
08:12
Голяма Задушница е
08:09
Дъждовна събота
21 февруари 2020 г.
17:52
Денонощна аптека във всеки областен град обещава Ананиев
17:10
БАБХ: Няма открити семена на домати, заразени с вируса на кафяво набраздяване
16:38
Мнозина от социално слабите не са получили хранителните си пакети от ЕС
16:32
Спряха 10 души от Германия да дойдат у нас за Луковмарш
15:38
Община Пазарджик иска повторно от АПИ отмяна на винетките в 3 участъка
14:40
Ананиев: Трябва да се третират "огнищата" преди да е започнала популацията на комарите
13:34
Парадоксално е да има винетка за 1000 крачки, недоволстват в Павликени
12:53
Деца купиха лекарство на възрастна жена от село Крупник
12:12
Освободиха от ареста шефа на ТЕЦ "Бобов дол"
11:45
В края на февруари и началото на март повече валежи
10:28
21 февруари - Международен ден на майчиния език
10:14
България е 6-та в света по употреба на екстази
09:35
Иван Игов: МОН не е подготвено да провежда сексуално образование в училище
09:02
В „Оборище“ искат въвеждане на 24-часова платена зона за паркиране
08:20
Магдалинчев: Срещу Миталов не е първото производство срещу магистрат
08:03
Облачно и ветровито
07:49
Изтича крайният срок за изтегляне на лотарийните билети от търговската мрежа
20 февруари 2020 г.
20:03
Разследването за разораните дюни на "Смокиня" започва отначало
19:54
Само мокрият сняг виновен за спирането на тока в Северозападна България

Най-четени от Общество

Избор на редактора