Още снимки:
test

"168 часа": 4-ти месец отказват да възстановят като фелдшер бащата на Хасан и Ибрахим

10.12.2019 19.58

Вече четвърти месец филиалът на Центъра за спешна медицинска помощ "Шумен" в Каолиново отказва да възстанови на поста му фелдшер бащата на децата чудо Хасан и Ибрахим. В момента те се обучават като младши студенти във Висшата музикална академия "Ханс Айслер" в Берлин, но всеки момент може да прекъснат следването си, тъй като баща им Денис Игнатов вече четвърти месец

стои без работа

В такава критична ситуация мъжът признава, че не е в състояние да плаща месечната такса в академията и хонорарите на световноизвестни професори, които подготвят момчетата за участието им в престижния международен конкурс за пианисти "Фредерик Шопен" във Варшава тази година.

"Заминах в Германия с Хасан и Ибрахим, за да ги подкрепя - сподели пред "168 часа" бащата Денис Игнатов. - Със съпругата ми преценихме, че единствено в чужбина могат да развиват таланта си, който им е дал Господ. Съжалявам, че го казвам, но

в България те не видяха развитие,

тъй като ги следваше само злоба и завист. Въпреки негативите амбицията ни е да продължим да представяме страната на високо световно ниво, както винаги сме го правили. Това бе целта и затова рискувахме."

Майката и бащата напускат страната в името на децата си за една година. Решават да се върнат, когато близнаците вече започнали да се справят сами с ежедневието в Германия.

В България обаче ги очакват неприятни изненади. Докато съпругата на Игнатов - Себиле, безпроблемно била възстановена на работа като лаборант във фирма "Каолин", при него се оказало, че няма как да стане. На мястото на Денис бил назначен пенсионер, който работел допълнително на още две места.

Бащата на Хасан и Ибрахим от 14 години е медицински фелдшер във филиала на Центъра за спешна медицинска помощ "Шумен" в Каолиново. Досега няма нарушения и не е наказван.

"Срещнах се с директора д-р Илиян Илиев - описва Игнатов неволите си с шефа в Шумен. - Попитах го: Защо не може да ме назначите, докато в същото време назначихте неадекватни пенсионери, а за мен,

човек в

активна възраст

и във форма,

работа няма?"

Той бе категоричен, че д-р Илиев е бил предупреден за едногодишното му отсъствие. Даже бил съгласен Денис да бъде с децата си и да им помага, докато започнат сами да се справят в чуждата страна.

"Що за логика пенсионерите да работят, а специалист като мен с четири деца (освен на пианистите Игнатов е баща на още две момичета близначки, студентки в Медицинския университет във Варна бел. ред.) ще стои безработен и ще се чуди как да издържа семейството си", анализира ситуацията бащата. Той подал молба до центъра в Шумен да бъде назначен на работа, но все още не е получил отговор.

Според него отказът на работодателя му д-р Илиев да го възстанови на работа е недопустим.

Вижда в това расизъм и национализъм,

тъй като д-р Илиев е бивш депутат от "Атака".

"Това е точната терминология, не бих я заменил с друга", ядосва се Игнатов. По думите му целта на директора била - "мен да ме удари и това да рефлектира върху близнаците и тяхното развитие".

За 15 години тези деца направиха много за Шумен, за България и не заслужават подобно отношение, разсъждава бащата и посочва целта им в чужбина" - да се учат от класиците на музикалното изкуство, за да постигнат световното ниво".

Игнатов съобщи, че само за 14 месеца

Хасан и Ибрахим са изнесли 22 концерта

в европейски страни с акцент в програмата - изпълнения на великия Панчо Владигеров. На първия международен конкурс за млади пианисти Carl Maria von Weber показали висока класа. Хасан печели втора награда, а Ибрахим - първа. На друг престижен международен фестивал в Мюнхен 11-те награди са отново за тях. Шест за Ибрахим и 5 за Хасан. Първата година като младши студенти завършили с висок успех.

"И сега, като се върнах, в собствената ми родина да не ми дават възможност да работя - защо?", продължава Игнатов и прави извод, че отказът за него означава финансов крах, който лишава младите таланти от издръжка и развитие. Според Денис никой в Европа не обръщал внимание на факта, че децата се казват Хасан и Ибрахим. Единствените оценки били "перфектни" "невероятни" и "виртуози на клавишите".

През ноември 2014 г. близнаците акомпанираха на Крисия и спечелиха престижното второ място на конкурса "Детска Евровизия".

За да защитят баща си, двамата са изпратили писма до президента, премиера и министъра на здравеопазването, в които са изложили всички подробности случая. От Министерството на здравеопазването получили отговор, че предстои проверка, и уверение за съдействие. /24chasa.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
18:55
Монтана обяви грипна епидемия
16:50
Патриарх Неофит отбеляза своя имен ден със Света литургия и с молебен
16:15
Фалшив сайт използва логото на БНТ, за да рекламира лекарство за хипертония
15:08
Спират камионите по моста над Марица на пътя Чирпан - Поповица
14:55
Разпоредиха всеобхватна проверка в социалните домове в Пловдивско
14:25
Спряха 50 т. пилешко месо със салмонела от Полша
14:12
"Майчин дом" отбеляза Бабинден
12:55
Делото “Хитрино” пред финал: съдът изслушва последни пледоарии
12:30
Гешев разпореди специален надзор на разследванията на внос на боклук у нас
11:58
Дните до 27 януари - неучебни в Дупница и Сапарева баня заради грипната епидемия
11:55
Столичната полиция пита коя е тази възрастна жена
11:27
Омбудсманът: Директорът на дома в Пловдив не може да не е знаел за изтезанията
11:19
Пенсиониран професор предложи 1 млрд. евро дарение на Пловдив
10:48
Честваме Бабинден - Ден на родилната помощ
10:48
Искат да се разреши нощният риболов на големите язовири в Пазарджишко
10:40
Продължават проверките за бракониерска сеч
10:13
Аудиозапис вместо диктовка при националното оценяване по български език след 4 клас
09:34
Учениците в Карнобат излизат в грипна ваканция
08:09
Над 40 случая на свински грип у нас
20 януари 2020 г.
19:43
Предупреждават за проблеми при продажбата на е-винетки
15:43
Променят наредбата за проектиране на пътища
15:31
Иван Гешев избра заместниците си
15:21
Красимир Вълчев: Акад. Благовест Сендов бе учен от световна величина
14:59
Антон Митов: БНР не трябва да се комерсиализира
14:54
Предстои да се обнови списъкът с диетични храни, плащани от касата

Най-четени от Общество

Избор на редактора