Шафранът – подправката, която подлуди планетата
Любопитно 28.07.2019 16:38
Ако трябва да изброим част от най-скъпите и модерни удоволствия в света, то няма как да не споменем подправката, по която полудяха всички – шафранът. Причудливият горчив вкус на оранжевите нишки и цветът на Ориента стават все по-популярни и у нас, а освен луксозна подправка в кулинарията, цветът на шафрановия минзухар (Crocus Sativus) се използва още в козметичната индустрия и парфюмерията.
Оказва се, че в България климатичните условия са изключително благоприятни за отглеждане на „подправката на царете“, както често е наричан шафранът. Цялата работа по реколтата обаче трябва да се извършва изключително грижливо и изцяло ръчно, което оправдава високата цена на продукта.
„Шафран е стара и ценна подправка. Много е полезна за здравето. Със съпругата ми вече трета година го отглеждаме, а от една година го продаваме свободно по фермерските пазари. Произвеждаме шафран с много високо качество и сме едни от малкото производители, които го отглеждаме биологично, под контрола на биосертифицираща фирма. Много се гордеем с това, което произвеждаме“, разказа в интервю за БГНЕС производителят на шафран Стоян Дурков.
Неговото стопанство се намира в Родопите, стартира производството си през 2017 година, а качеството на произведения в България продукт е потвърдено и от изследване във френска лаборатория. „Нашата почва е благосклонна към тази култура, но отглеждането е много трудоемко. Всичко се извършва ръчно – окопаване, бране и изсушаване“, сподели той.
Шафранът е подходяща подправка за много ястия – всички видове месо, риба, ориз и много други. Широко разпространен е също и в сладкарството. Може да се използва и за ароматизиране на вино. „Полезен е много за очите и сърцето. Намалява захарта при болните от диабет. Шафранът съдържа кроцин, който убива ракови клетки. Антидепресант е, нормализира кръвното и има ред други полезни свойства“, разказва още производителят.
Колкото по-нашумял става шафранът, толкова повече са митовете и легендите относно откриването и използването му. Родината му е Кашмир, Индия. Това е култура на 3500 г., а отскоро интересът към нея в България все повече се повишава. Стават повече и производителите, но за съжаление пазарът все още не е много развит. /БГНЕС
Оказва се, че в България климатичните условия са изключително благоприятни за отглеждане на „подправката на царете“, както често е наричан шафранът. Цялата работа по реколтата обаче трябва да се извършва изключително грижливо и изцяло ръчно, което оправдава високата цена на продукта.
„Шафран е стара и ценна подправка. Много е полезна за здравето. Със съпругата ми вече трета година го отглеждаме, а от една година го продаваме свободно по фермерските пазари. Произвеждаме шафран с много високо качество и сме едни от малкото производители, които го отглеждаме биологично, под контрола на биосертифицираща фирма. Много се гордеем с това, което произвеждаме“, разказа в интервю за БГНЕС производителят на шафран Стоян Дурков.
Неговото стопанство се намира в Родопите, стартира производството си през 2017 година, а качеството на произведения в България продукт е потвърдено и от изследване във френска лаборатория. „Нашата почва е благосклонна към тази култура, но отглеждането е много трудоемко. Всичко се извършва ръчно – окопаване, бране и изсушаване“, сподели той.
Шафранът е подходяща подправка за много ястия – всички видове месо, риба, ориз и много други. Широко разпространен е също и в сладкарството. Може да се използва и за ароматизиране на вино. „Полезен е много за очите и сърцето. Намалява захарта при болните от диабет. Шафранът съдържа кроцин, който убива ракови клетки. Антидепресант е, нормализира кръвното и има ред други полезни свойства“, разказва още производителят.
Колкото по-нашумял става шафранът, толкова повече са митовете и легендите относно откриването и използването му. Родината му е Кашмир, Индия. Това е култура на 3500 г., а отскоро интересът към нея в България все повече се повишава. Стават повече и производителите, но за съжаление пазарът все още не е много развит. /БГНЕС
CHF | 1 | 2.04264 |
GBP | 1 | 2.31555 |
RON | 10 | 3.92974 |
TRY | 100 | 5.53808 |
USD | 1 | 1.82549 |
Последни новини
- 19:31 Близо 80 украински бежанци са намерили работа в Североизточна България по проект
- 19:20 Сблъсък между товарен влак и цистерна в Пазарджишко
- 19:06 Цeнитe в Бългapия дocтигнaxa 60% oт cpeднoeвpoпeйcĸитe, нo ĸaĸви ca зaплaтитe
- 18:53 Израел създава първия си суперкомпютър
- 18:44 Кабинетът одобри нов договор за застраховка на АЕЦ "Козлодуй"
- 18:27 Кабинетът предлага 9 промени в Закона за движение по пътищата
- 18:16 ЕК одобри Плана за преструктуриране на "Български пощи"
- 18:02 Отпускат близо 12 млн. лв. за образователни пътувания за ученици