Започва четвъртият фестивал на виното и храната
Варна<+> 22.04.2016 09:09
Във Варна днес се открива международното изложение „Фестивал вино и храна“, организирано от Българската асоциaция на сомелиерите и виноценителите и Българската асоциация за кулинарна култура. То е подкрепено от община Варна и си партнира с всички туристически организации в града и региона.
До неделя в център „Чайка“ на ул. „Н. Й. Вапцаров“ №5 над 40 изби и производители на хранителни продукти от цялата страна ще представят своите вина, меса, сирена, колбаси и хлебни изделия. Фестивалът продължава културата и традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век. Целта на организаторите е България и Варна да се утвърдят като целогодишна гурме дестинация в национален, европейски и световен мащаб.
Форумът дава възможност да се организират срещи между най-важните участници в бранша - производители и търговци, винари, лозари, туроператори, хотелиери, ресторантьори и ценители. В програмата са включени семинари, свързани с дегустация на вина и кулинарни изделия и други актуални теми, посветени на културния, винения и кулинарния туризъм. Предвидени са тематични гурме обяди и дегустации, посветени на продуктите от български произход, както и представяне на техники на готвене от признати шеф-готвачи от България и света.
Акцент тази година ще бъде Street food зоната, където ще се предлагат бъргъри, приготвени на специално барбекю The Big Green Egg, като всеки минувач ще има възможност да опита и закупи качествена храна директно на улицата.
До неделя в център „Чайка“ на ул. „Н. Й. Вапцаров“ №5 над 40 изби и производители на хранителни продукти от цялата страна ще представят своите вина, меса, сирена, колбаси и хлебни изделия. Фестивалът продължава културата и традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век. Целта на организаторите е България и Варна да се утвърдят като целогодишна гурме дестинация в национален, европейски и световен мащаб.
Форумът дава възможност да се организират срещи между най-важните участници в бранша - производители и търговци, винари, лозари, туроператори, хотелиери, ресторантьори и ценители. В програмата са включени семинари, свързани с дегустация на вина и кулинарни изделия и други актуални теми, посветени на културния, винения и кулинарния туризъм. Предвидени са тематични гурме обяди и дегустации, посветени на продуктите от български произход, както и представяне на техники на готвене от признати шеф-готвачи от България и света.
Акцент тази година ще бъде Street food зоната, където ще се предлагат бъргъри, приготвени на специално барбекю The Big Green Egg, като всеки минувач ще има възможност да опита и закупи качествена храна директно на улицата.
![]() |
1 | 2.09113 |
![]() |
1 | 2.26343 |
![]() |
10 | 3.86375 |
![]() |
100 | 4.02778 |
![]() |
1 | 1.66227 |
Последни новини
- 19:34 Държавите от ЕС се споразумяха за мерки за връщане на разселените украинци след войната
- 19:26 Комисия на ООН: Израел извършва геноцид в ивицата Газа
- 19:21 Година и половина условно за мъж, участвал в група за разпространение на наркотици
- 19:18 Русия удари логистичен център в Киевска област
- 19:10 СРП задържа непълнолетен, заплашил с нож 17-годишен младеж и го ограбил
- 19:03 Вселенският патриарх Вартоломей се срещна с Тръмп в Белия дом
- 18:56 DeepState: Руски военни в цивилни дрехи са проникнали в Ямпил в Донецка област
- 18:51 На втора инстанция: Двама признати за виновни за смъртта на моряк по време на кораборемонт