Започва четвъртият фестивал на виното и храната
Варна<+> 22.04.2016 09:09
Във Варна днес се открива международното изложение „Фестивал вино и храна“, организирано от Българската асоциaция на сомелиерите и виноценителите и Българската асоциация за кулинарна култура. То е подкрепено от община Варна и си партнира с всички туристически организации в града и региона.
До неделя в център „Чайка“ на ул. „Н. Й. Вапцаров“ №5 над 40 изби и производители на хранителни продукти от цялата страна ще представят своите вина, меса, сирена, колбаси и хлебни изделия. Фестивалът продължава културата и традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век. Целта на организаторите е България и Варна да се утвърдят като целогодишна гурме дестинация в национален, европейски и световен мащаб.
Форумът дава възможност да се организират срещи между най-важните участници в бранша - производители и търговци, винари, лозари, туроператори, хотелиери, ресторантьори и ценители. В програмата са включени семинари, свързани с дегустация на вина и кулинарни изделия и други актуални теми, посветени на културния, винения и кулинарния туризъм. Предвидени са тематични гурме обяди и дегустации, посветени на продуктите от български произход, както и представяне на техники на готвене от признати шеф-готвачи от България и света.
Акцент тази година ще бъде Street food зоната, където ще се предлагат бъргъри, приготвени на специално барбекю The Big Green Egg, като всеки минувач ще има възможност да опита и закупи качествена храна директно на улицата.
До неделя в център „Чайка“ на ул. „Н. Й. Вапцаров“ №5 над 40 изби и производители на хранителни продукти от цялата страна ще представят своите вина, меса, сирена, колбаси и хлебни изделия. Фестивалът продължава културата и традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век. Целта на организаторите е България и Варна да се утвърдят като целогодишна гурме дестинация в национален, европейски и световен мащаб.
Форумът дава възможност да се организират срещи между най-важните участници в бранша - производители и търговци, винари, лозари, туроператори, хотелиери, ресторантьори и ценители. В програмата са включени семинари, свързани с дегустация на вина и кулинарни изделия и други актуални теми, посветени на културния, винения и кулинарния туризъм. Предвидени са тематични гурме обяди и дегустации, посветени на продуктите от български произход, както и представяне на техники на готвене от признати шеф-готвачи от България и света.
Акцент тази година ще бъде Street food зоната, където ще се предлагат бъргъри, приготвени на специално барбекю The Big Green Egg, като всеки минувач ще има възможност да опита и закупи качествена храна директно на улицата.
![]() |
1 | 2.11281 |
![]() |
1 | 2.24937 |
![]() |
10 | 3.84348 |
![]() |
100 | 3.99141 |
![]() |
1 | 1.67437 |
Последни новини
- 12:01 Ще прелети ли Путин над България напът за срещата си с Тръмп?
- 11:49 Съд в Полша забани екстрадирането на украинеца, обвинен за взривяването на "Северен поток
- 11:37 Кмет на ГЕРБ премина към "ДПС - Ново начало"
- 11:26 В Болоня протестират срещу високите цени на жилищата и наемите
- 11:20 Тръмп: Казах на Зеленски войната да спре там, където в момента е фронтовата линия!
- 11:15 Шофьорът, убил жена на тротоара в Лом след опасно изпреварване, е със 7 глоби за 4 г.
- 11:05 Мистерията на кромлеха край Долни Главанак - българският Стоунхендж
- 10:58 Зеленски: Тръмп "не казва "Не", но не каза и "Да" за ракетите "Томахоук"