Започва четвъртият фестивал на виното и храната
Варна<+> 22.04.2016 09:09
Във Варна днес се открива международното изложение „Фестивал вино и храна“, организирано от Българската асоциaция на сомелиерите и виноценителите и Българската асоциация за кулинарна култура. То е подкрепено от община Варна и си партнира с всички туристически организации в града и региона.
До неделя в център „Чайка“ на ул. „Н. Й. Вапцаров“ №5 над 40 изби и производители на хранителни продукти от цялата страна ще представят своите вина, меса, сирена, колбаси и хлебни изделия. Фестивалът продължава културата и традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век. Целта на организаторите е България и Варна да се утвърдят като целогодишна гурме дестинация в национален, европейски и световен мащаб.
Форумът дава възможност да се организират срещи между най-важните участници в бранша - производители и търговци, винари, лозари, туроператори, хотелиери, ресторантьори и ценители. В програмата са включени семинари, свързани с дегустация на вина и кулинарни изделия и други актуални теми, посветени на културния, винения и кулинарния туризъм. Предвидени са тематични гурме обяди и дегустации, посветени на продуктите от български произход, както и представяне на техники на готвене от признати шеф-готвачи от България и света.
Акцент тази година ще бъде Street food зоната, където ще се предлагат бъргъри, приготвени на специално барбекю The Big Green Egg, като всеки минувач ще има възможност да опита и закупи качествена храна директно на улицата.
До неделя в център „Чайка“ на ул. „Н. Й. Вапцаров“ №5 над 40 изби и производители на хранителни продукти от цялата страна ще представят своите вина, меса, сирена, колбаси и хлебни изделия. Фестивалът продължава културата и традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век. Целта на организаторите е България и Варна да се утвърдят като целогодишна гурме дестинация в национален, европейски и световен мащаб.
Форумът дава възможност да се организират срещи между най-важните участници в бранша - производители и търговци, винари, лозари, туроператори, хотелиери, ресторантьори и ценители. В програмата са включени семинари, свързани с дегустация на вина и кулинарни изделия и други актуални теми, посветени на културния, винения и кулинарния туризъм. Предвидени са тематични гурме обяди и дегустации, посветени на продуктите от български произход, както и представяне на техники на готвене от признати шеф-готвачи от България и света.
Акцент тази година ще бъде Street food зоната, където ще се предлагат бъргъри, приготвени на специално барбекю The Big Green Egg, като всеки минувач ще има възможност да опита и закупи качествена храна директно на улицата.
![]() |
1 | 2.09763 |
![]() |
1 | 2.25951 |
![]() |
10 | 3.85552 |
![]() |
100 | 4.16246 |
![]() |
1 | 1.67882 |
Последни новини
- 23:20 Росен Желязков в Карлово: Левски трябва да бъде компасът в сърцето ни
- 23:18 Радев от град Левски: Делото на Апостола остава непреходно във времето, но и провокира нашата съвест
- 23:17 Протести в подкрепа на варненския кмет Благомир Коцев се проведоха в София и Варна
- 21:56 България почете Апостола на свободата: Отбелязахме 188 години от рождението на Васил Левски
- 21:39 Хороскоп за събота, 19 юли 2025 г.
- 19:31 "Хамас" се стяга за дълга война с Израел
- 19:25 Верижна катастрофа с 5 автомобила образува тапа на АМ "Тракия"
- 19:17 СО предала всички документи, поискани от областната администрация за парк "Врана"