За кого бие звънецът

Варна<+> 10.09.2020 15:30 Снимка: ДНЕС+

За кого бие звънецът

За учениците, разбира се.

Текат последните минути на  трескавата подготовка за първия учебен ден. Обяснимо, най-нетърпеливи са първокласниците, а родителите им поне от месец „стягат чеиза“ за голямата промяна в живота на малкия човек. Родителските срещи вече са проведени и всички пазаруват по списък, тече оживена кореспонденция и хвърчат виртуални съвети в социалните мрежи. Парите обаче се харчат съвсем реално, най-често с активното участие на самите деца.  Няма лошо, но си трябват здрави нерви, тъй като нетърпението и стресът им избиват в глезотии, очите им са все още в играчките, а не в тетрадките. Не се оставяйте на сантименталната заблуда, че изживяват последните дни от детството. Някои от тях още дълго няма да искат да пораснат, но ще трябва да ходят на училище все пак.

Най-вълнуващата покупка е раницата. Първокласниците се захласват по картинката и са готови да отстояват с неподозиран инат кой точно любим анимационен герой да грее на гърба им. За родителите обаче е важно друго – освен че наистина раницата на първокласник трябва да е наистина специална – с твърдо дъно, да е обемна, но олекотена, с широки презрамки, и достатъчно прегради в нея, за да не се заравя цялото дете, докато намери това, което търси. Цената на ученическите раници варира в широките граници от 35 -40 лв. за стандартните, до 90-120 лв. ако са с колелца. Практичният съвет е да се купи последна, след като е набавено всичко от задължителния списък с пособия и помагала. Спечеленото време пести пари, повярвайте.

За часовете по четене и писане са необходими 5 тетрадки с тесни и широки редове на цени от 40 до 80 ст., черни моливи поне 3 броя и по един син и един червен молив за отбелязване на гласните и съгласни звукове. За тази цел ще са необходими още по 10 квадратчета от твърд картон в двата цвята. Още 5 тетрадки с големи квадратчета, два химикала и два молива ще са необходими за часовете по смятане. Там обаче сумата набъбва от помагалата – пластмасови цифри, пръчици, сметало, линийка , триъгълник и др. До тук – между 45 и 55 лв.

Следва комплектът за творчески дейности. Водни боички с аксесоарите около тях се движат между 5-8 лв. Трябват още пластилин, дъска за моделиране и пластмасово ножче за рязането му. Освен това са нужни цветни моливи, флумастри, гланцово блокче, скицник, ножички, лепило, гумички, независимо че някои моливи си имат на върха. В повечето училища изискват децата да рисуват върху мушама, която да предпазва чиновете, така че и това влиза в сметката, която набъбва до около 55-65 лв. Много родители в последно време намират за разумна идеята с ученическия несесер, тъй като в него са предвидени повечето необходими пособия, а и детето се учи да си ги прибира в предназначено за тях место. Цената  обаче може да се окаже възпираща – между 35-50 лв.

Спортната екипировка също е перо от общия бюджет в подготовката на ученика, което не може да се пренебрегне. Екип от 2 части, две бели тениски плюс два чифта кецове или маратонки -  за часовете в салона и навън, струват минимум 70 лв.

Като се тегли чертата – родителите на първокласника по никакъв начин не могат да сведат първоначалните си разходи под 280 лв., а горната граница просто не съществува. Към всичко това Ковид 19 прибави и още поне 40 лв. Детските маски са двойно по-скъпи от тези за възрастни със същото качество само и единствено заради картинките. Всяко дете има нужда от две маски, за да може да ги смени в средата на деня. Но не би била излишна трета, в случай че неволно се замърси. Важно е да му обясните, че за разлика от играчки и пособия, маските са строго лични и не се заменят със съученици за разнообразие. Макар в училищата да са осигурили дезинфектанти, добре е децата да си носят и малък флакон в раницата, да имат и пликче с тоалетни кърпички.

Е, това е най-главното. Остава само суетенето с официален тоалет и цветя за госпожата.

И родата да се събере, за да пожелае на малчугана На добър час!

CHF CHF 1 1.78452
GBP GBP 1 2.27256
RON RON 10 3.96937
TRY TRY 10 1.90528
USD USD 1 1.61893