Военноморският музей във Варна затваря за посетители вътрешните изложбени зали

Варна<+> 19.11.2020 12:59 Снимка: ДНЕС+

Военноморският музей във Варна затваря за посетители вътрешните изложбени зали

От 19 ноември във Военноморски музей (ВММ) отворена за посетители ще бъде единствено външната експозиция, съобщават от музея. Изложбените зали вътре ще бъдат затворени за посетители.

Мярката е във връзка с епидемиологичните мерки срещу разпространенирто на COVID-19.

Експозицията в двора на музея може да бъде разгледана от вторник до неделя, от 10.00 до 18.00 часа. Продажбата на билетите се прекратява 40 минути преди края на работното време.

Достъпът до външната експозиция на ВММ ще се извършва при стриктно спазване на въведените в страната  мерки.

От музея съобщават, че е препоръчително заплащането на входни такси и сувенири да се извършва чрез наличните ПОС терминали, а към момента временно се отменят груповите посещения, провеждането на образователни програми и други масови събития. Външната експозиция на Военноморския музей обхваща цялото парково пространство около сградата.

Десетки, различни по тип корабни котви продължават разказа за този характерен морски атрибут, започнал от първата зала на вътрешната експозиция. Корабни и брегови оръдия демонстрират морската артилерия през различни периоди.

В парка е единствената в страната музейна колекция от морски мини, което е запознаване с този специфичен вид морско отбранително оръжие. Два вертолета – КА 25 Ц и Ми 4 М, са експонатите, които илюстрират българската морска авиация от втората половина на ХХ в. На стапел е разположен миночистачен кораб от Втората световна война, а в отделен павилион е яхтата „Кор Кароли“, с която капитан Георги Георгиев обиколи света през 1976 – 1977 г. Няколко експоната са разположени извън оградата на музея: торпеден катер 123К, бреговото оръдие калибър 240 мм и бюст-паметникът на капитан I ранг Димитър Добрев. Тук е и емблемата на Военноморския музей, героят от Балканската война – кораб-музей „Дръзки“.

Антония Димитрова

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448